Spring naar de content

U bent te laat: aandeel Twitter: + 80 procent kort na opening

Donderdag werd het aandeel Twitter dan toch echt voor het eerst verhandeld. Met een koers van rond de $ 47,- ligt de opening maar liefst 80 procent boven de officiële introductiekoers van $ 26,-. Ook die laatste koers was tevoren al tweemaal naar boven bijgesteld, zoveel enthousiasme was er bij de gezegenden die vooraf mochten kopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het duurde anderhalf uur om die eerste koers vast te stellen, zo groot was de vraag en zo ingewikkeld was het om een goede opening te komen. Happy days are here again, we zijn terug in de Internetbubble. De laatste keer dat er enigszins recent sprake was van dit soort gekte was het toen Facebook naar de beurs ging, de miljarden vlogen die dag heen en weer – omhoog, omlaag – maar ten slotte toch met een flinke daling in de weken en maanden daarna waarvan het aandeel pas recent herstelde.

Eén ding staat vast: donderdag werd er flink verdiend, door de partijen die in de gelegenheid waren om op de introductie in te schrijven, vooraf. Zij konden – en moesten – nu een besluit nemen over hun toekomstig vertrouwen in een bedrijf dat wereldwijd uniek is, honderden miljoenen gebruikers kent maar nog nooit winst heeft gemaakt.

Ze konden kiezen voor een hit and run: direct alles verkopen en winst pakken. Zo slecht is 80 procent in één dag ook weer niet…..

Want daarna kan het twee kanten op. Later, als de gelegenheid zich voordoet, opnieuw op een lager niveau instappen nadat de kopers van vandaag hun eventuele verliezen hebben genomen, al dan niet gedwongen door margin call’s van hun bank of broker. Of vaststellen dat ze te vroeg winst hebben genomen omdat de gekte opwaarts nog langer voortduurde. Maar in dat geval gaat Marcel Boekhoorns’ adagium op: van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden.

Zelf zou ik, als ik de aandelen bij voorinschrijving toegewezen zou hebben gekregen, precies dat aantal verkopen waardoor ik het restant voor niks zou hebben overgehouden. Maar ja, ik heb ze niet. En ik blijf er ook vanaf.

Aan het eind van de dag waren ruim 117 miljoen aandelen verhandeld, ruim anderhalf maal zoveel als er door Twitter bij deze emissie werden uitgegeven. Dat onderstreept dat heel veel partijen inderdaad voor de hit and run hebben gekozen. De koers bij het slot was $ 44,90, bijna 73 procent boven de introductieprijs. Toch waren de eerste verliezen al genomen: tijdens de handel tikte het aandeel even $ 50,09 aan, ruim 90 procent boven de introductieprijs.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen