Spring naar de content

Gratis met de trein met een ongestempeld kaartje

'Heb je een enkeltje of retourtje dat nog niet is afgestempeld? Doneer of verkoop hem aan een medereiziger, geef de locatie door op deze pagina. Hoi!' Met deze simpele oproep opent de Facebookpagina 'Treinkaartje delen'. De pagina werd de afgelopen twee dagen een succes: bijna duizend mensen deelden hun 'like' uit aan de pagina (ok, geen Pietitie-taferelen, maar toch).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De Facebookpagina speciaal voor gebruikte-maar-niet-gestempelde treinkaartjes op station Utrecht Centraal is zelfs nóg populairder: bijna achtduizend mensen vinden hem leuk. Ook voor veel andere treinstations in Nederland zijn ondertussen pagina's aangemaakt. Het idee achter de pagina's is simpel: als je een treinkaart hebt gekocht, maar niet gecontroleerd bent tijdens je reis, verstop je je kaartje en noem je de locatie er van in de Facebookgroep. Op die manier kan iemand anders nog eens met je kaartje reizen.

Creatief
De NS noemt het initiatief 'creatief' maar wijst er op dat deze manier van reizen er uiteindelijk voor zorgt dat mensen gebruik maken van een dienst waar ze niet voor betaald hebben. 'Uiteindelijk wordt met de inkomsten die NS van de betalende reizigers ontvangt een zo optimaal mogelijke dienstverlening aan de klant gefinancierd, maar worden ook de salarissen van de conducteurs en andere NS-medewerkers betaald', laat de NS weten.

Begonnen als grap
De initiatiefnemers van de pagina zeggen het project 'als grap' begonnen te zijn, 'omdat we zagen hoe leuk het was dat mensen kaartjes op de meeste gekke plekken verstopten voor anderen om deze te vinden'. Maar ondertussen krabbelen de oprichters al een beetje terug, zoals ze op hun eigen pagina laten weten: 'We we beseffen inmiddels wel dat we ons met deze actie in een grijs gebied bevinden'. De makers overwegen nu een platform op te zetten waar mensen mét en mensen zónder kortingskaart contact met elkaar kunnen leggen, zodat 'reizen met de trein een stuk socialer en vooral goedkoper wordt'.