Spring naar de content

Kijktip: Maxim Hartman en zijn Televisiebevrijdingsfront

Maxim Hartman is in staat om slechts met een webcam en een paar YouTube-video’s meer humor te produceren dan veel peperdure programma’s doen op televisie. Maar net als iedere internetpionier moet Hartman soms een beetje leunen op de aloude beeldbuis door af en toe een reclame in te spreken. Weliswaar die van internetbedrijf Netflix, maar zolang hij bezig blijft met zijn Televisiebevrijdingsfront mag dat, vinden wij. Een ode aan Maxim en zijn Televisiebevrijdingsfront.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Want wat is het verschil tussen Maxim Hartman met een paar YouTube-video’s over een boomfiets, Chinese PandaPuppyPorno, Egeltjestv en vrouwen met een heel dikke kont, en een gemiddelde YouTube-fanatiekeling die wat van die komische video’s laat zien? Simpel: dat verschil is Maxim Hartman. Hoe ranzig of brof zijn grapjes bij tijd en wijle ook kunnen zijn, Hartman weet naast die lompheid ook te ontroeren met zijn heerlijke gestotter en gekluns in zinsbouw.

Het internet kent ontelbaar veel mooie, grappige en ontroerende filmpjes, en u kunt daar natuurlijk ook eigenhandig een selectie uit proberen te maken. Maar niemand kan zoiets beter dan de humormeester zelf. Het vaste concept is dat Maxim in vermoedelijk zijn eigen huis de webcam aanzet, wat filmpjes inleidt en er dan even over mijmert. Of niet. Met zo’n videoblog is hij lang niet de enige. Maar Maxim is wel de enige die zoiets ook leuk kan maken. Kinderlijk ondeugend en met de nodige droogheid, net zoals in zijn televisieprogramma’s.

En daarom verdient Maxim een doorbraak met zijn Televisiebevrijdingsfront. Niet omdat internet beter is dan televisie, of omdat hij, zoals hij zelf graag zou willen, vernieuwende televisie maakt door bijvoorbeeld zonder enige aanleiding het einde van Expeditie Robinson 2013 te verklappen, maar gewoon omdat Maxim al jaren doet en zegt wat hij maar wil en wat er maar in hem opkomt. En ja, hoe eenvoudig het concept ook is: Maxim Hartman blijft Maxim Hartman. En dat is fijn.