Spring naar de content

Landschildpad Schildi heeft een LEGO-wieltje als been

Een landschilpad die 'Schildi' heet: dat kan alleen in Duitsland. In het land dat ook de Heimat is van Schnappi -de kleine krokodil-, woont sinds kort nóg een reptiel met een telling name. De schildpad zorgde deze week voor een mediahype bij onze oosterburen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Schildi werd een tijdje gelden gevonden in een weiland in het Duitse Ottensheimer. De schildpad was er niet best aan toe: zijn rechter voorpoot was eraf en in de stomp zaten al maden. Volgens de lokale dierenambulance zou het dier het niet veel langer overleefd hebben zonder hulp.

En die hulp kwam er: dierenarts Marcellus Bürkle opereerde de schildpad maar liefst twee keer. Na de eerste operatie plaatste hij een prothese met dubbele wielen aan de stomp van de schildpad, maar daarmee kon Schildi maar moeilijk vooruit komen.

Een LEGO-wieltje uit de speelgoedverzameling van de dochter van de receptionist van de direnarts bleek een betere prothese voor de schildpad. Schildi rolt en kruipt sinds de komst van zijn zwenkwieltje weer rond. Of hij sneller of langzamer vooruit gaat dan de gemiddelde schildpad is niet bekend.

Ergotherapeut Christina Stephens had eerder dit jaar overigens de primeur op het gebied van Lego-protheses. Zij bouwde eigenhandig een onderbeen uit de gekleurde blokjes en gebruikte die als prothese.