Spring naar de content

Wat doen al die lelijke strips ineens op Facebook?

Ze zijn niet echt grappig, ze zijn niet echt mooi en origineel zijn ze al helemaal niet. Toch overstroomt de gemiddelde Facebook-tiidlijn de afgelopen dagen mee: Bitstrips. Waar komen die suffe stripjes ineens vandaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Bitstrips is een app die computergegenereerde striptekeningen uitspuugt. Op Facebook wordt de app al door ruim een miljoen mensen gebruikt. Deze week werd Bitstrips plotseling zó populair dat de servers van het bedrijf het niet aankonden: regelmatig gaf de app een foutmelding. Voor zowel Android als iPhone was het programmaatje vorige week de meest gedownloade app.

Maar wat doet Bitstrips nou precies? Iedereen die het programma gebruikt, maakt een avatar aan die zoveel mogelijk op hem- of haarzelf lijkt. Dus vertel je Bitstrips wat je haarkleur is, hoe lang het is, of je lijf dik of juist atletisch is, of je rimpels bij je ogen hebt en of je wel of geen grote ogen hebt. Vervolgens kleed je je digitale evenbeeld aan (met keuze uit een bedroevend weinig modieuze standaardgarderobe) en kun je aan de slag.

Minimaal creatief
Niet dat het dan echt creatief wordt, het digitale striptekenen. Je kunt grofweg twee dingen doen met je avatar: ofwel maak je een ‘status comic’ waarin je laat zien wat je aan het doen bent, of je maakt een ‘friend comic’ waarin je vrienden die ook een Bitstrip-avatar gemaakt hebben kunt laten meespelen. Voor allebei geldt: je kunt kiezen uit een aantal standaardsituaties die je vervolgens maar minimaal kunt aanpassen.

Bitstrips komt niet zomaar uit de lucht gevallen. In 2008 al begon de Amerikaan Jacob Blackstock aan een site die stripjes genereert. “Ik zocht naar een manier waarop iedereen strips zou kunnen maken, zonder steeds opnieuw de basics te hoeven tekenen,” zei hij daarover onlangs in een interview.

Pestcampagne
Drie jaar na de oprichting van het bedrijf sloot Blackstock een deal met Cartoon Network: zijn stripgenerator zou gebruikt worden in een campagne om pesten onder schoolkinderen tegen te gaan. De samenwerking met Cartoon Network werd een bescheiden succes, maar vooral door de meme-achtige stripjes die jongeren maakten om de campagne belachelijk te maken.

Blokkeren
Hoewel Bitstrips nu ineens massaal gebruikt wordt, is niet iedereen te spreken over de overheersende cartoons in zijn timeline. Handleidingen om de app te blokkeren circuleren daarom al op verschillende sites.

Onderwerpen