Spring naar de content

Royaal afscheid: koning Albert krijgt salarisverlaging van 91,9%

Stel je voor: je hebt een leven lang hard gewerkt, alles gedaan wat er van je gevraagd werd, en nu je werk erop zit, moet je het met een fractie van je oude loon zien te rooien. Het klinkt als de steeds soberdere vooruitzichten voor Nederlandse pensionado’s, maar we hebben het over de Belgische koning Albert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Nivard

Financiële klap
De arme man kreeg na zijn aftreden een zware financiële klap te verwerken. Waren zijn inkomsten tijdens zijn regeerperiode nog 11,5 miljoen euro per jaar, nu moet hij het doen met ‘slechts’ 923.000 euro. 180.000 euro daarvan is loon waarover belasting betaald moet worden. Albert komt echter niet rond van dit armzalige bedrag, en heeft de regering gevraagd bij te springen. Als wij te maken kregen met een teruggang in inkomsten van 91,9%, zouden we huilend onder een brug onze stukjes zitten schrijven (maar dat schrijvers niet genoeg betaald krijgen is algemeen bekend).

Nederland
Onze zuiderburen zijn bepaald niet lullig voor hun koningshuis. Ter vergelijking: Willem-Alexander krijgt tegenwoordig 825.000 euro per jaar op zijn bankrekening bijgeschreven. Beatrix moet het met nog veel minder doen: 466.000 euro per jaar. En dan te bedenken dat het Nederlandse volk vindt dat dat veel te veel is.

Politiek
De Belgische regering heeft weinig zin de ex-koning ter wille te zijn. Premier Elio di Rupo verklaarde niet van plan te zijn ‘ook maar een komma te veranderen‘. Zowel de regering als de oppositie applaudisseerde daarvoor, en het lijkt er dus op dat Albert zijn kasteel Belvédère en jachtschip maar eens in de verkoop moest zetten.