Spring naar de content

Taylor Swift: beschermvrouw van de pyjama

Zoals bekend is Taylor Swift meer dan alleen een fraai snoetje. Dat bewijst ze keer op keer met haar loepzuivere zangstem en haar uitbundige liefdesleven. Belangrijker dan dat: ze heeft zich het laatste jaar opgeworpen als een onmisbaar stijlicoon. Misschien wel het grootste probleem van de moderne tijd is dat mensen geen pyjama meer dragen. Het kledingstuk is haast geruisloos uit de gratie geraakt. Maar dankzij Taylor Swift is de pyjama binnenkort weer helemaal terug.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Stephan ter Borg

Er zijn maar weinig kledingstukken waarop zo’n stigma rust als de pyjama. Wie tien, twintig jaar geleden zonder pyjama naar bed ging, werd de volgende ochtend wakker in een psychiatrische kliniek. Inmiddels staat de eens zo trotse pyjama in hetzelfde rijtje als het washandje en de katoenen zakdoek. Onverkwikkelijke artefacten die de meeste jongelui alleen nog weten te herkennen omdat ze die bij toeval ooit zijn tegengekomen in de sokkenlade van hun ouders waarin ze om mij onduidelijke redenen aan het grasduinen waren. Veel jongeren schamen zich voor de ouderwetse pyjama. Ze slapen in een oversized T-shirt, of erger: naakt. Anderen stoppen hun pyjama overdag weg onder hun hoofdkussen, waar het kleffe bundeltje zestien uur lang ligt te smeulen en te fermenteren, tot de volgende nachtdienst.

Die gêne is niet zomaar ontstaan. De Wikipediapagina over de pyjama heeft bijvoorbeeld het volgende te melden: “Een pyjama is een kledingstuk voor de nacht en wordt gedragen tijdens bedtijd. Het is (onder normale omstandigheden) niet gebruikelijk een pyjama overdag te dragen, behalve ’s avonds en ’s ochtends in de eigen familiekring.”
Bedtijd? Onder normale omstandigheden? In de eigen familiekring? De pyjama wordt hier weggezet als een kledingstuk dat alleen binnen de beslotenheid van het eigen gezin gedragen kan worden. En zeker niet overdag. Verdrongen naar de nacht, het domein van de schaamte. Juist daarom is het zo belangrijk dat iemand als Taylor Swift – volgens de meeste kenners de beste zangeres ter wereld – zich heeft opgeworpen als een beschermvrouwe van de pyjama.

In de clip van haar lied We Are Never Ever Getting Back Together draagt ze een prachtig kleurrijk exemplaar. De muziekvideo is nu ongeveer een jaar oud en werd op Youtube al 188 miljoen keer bekeken. De pyjama is weer helemaal hip. Veel jonge mensen dragen hem weken achtereen om de rinse aroma’s extra goed in de stof te laten trekken. Ze dragen hem tot hij krokant is. En dat allemaal dankzij die ene, dappere vrouw. Komende zondag worden in Amsterdam de MTV European Music Awards uitgereikt. Taylor Swift is genomineerd in drie verschillende categorieën. Voor beste video komt ze dit jaar niet in aanmerking – de macht van de pyjamahaters reikt helaas nog ver. Het lijkt me een mooi gebaar als alle Nederlanders in de nacht van zaterdag op zondag een warme pyjama dragen.

Vrouwen als Taylor Swift moeten zich hier gewoon welkom kunnen voelen.

Onderwerpen