Spring naar de content

Guy Verhofstadt ís gevaarlijk

Dit weekend was het bal rond de uitspraken van VVD’er Mark Verheijen. Hij noemde eurofielen als Guy Verhofstadt een groter gevaar dan de rechtse Marine Le Pen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Die uitspraak was dom, maar alleen omdat de nadruk kwam te liggen op zaken waar het hier niet om gaat. Verheijen had zich kunnen beperken tot de vaststelling dat eurofielen een groot gevaar vormen, in elk geval voor de democratie. En dat Guy Verhofstadt als hun zelfbenoemde aanvoerder het onschadelijk te maken explosief is.

In een interview in de Volkskrant noemde Guy Verhofstadt kort geleden de Europese leiders een 'bende angsthazen'. De fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement ziet in de Volkskrant maar één oplossing: de oprichting van een federale staat, met een Europese regering, een gemeenschappelijke begroting en een gezamenlijke uitgifte van schuldpapier.
Inwoners van Europa willen dat niet, al zullen met name de zuidelijke landen erg voor dat uitgeven van een gezamenlijk schuldpapier zijn. Zou dat er zijn geweest, dan leefden ze nu nog op de voet die hun economie in ellende stortte, terwijl wij er in het noorden de rekening voor zouden mogen betalen door een gemiddeld veel hogere rente op onze staatsschuld. Types als Verhofstadt blijven hameren op doelen waarvoor ze de handen van hun kiezers niet op elkaar kunnen krijgen. Die kiezers zijn dom, hun leiders zijn dom. En Verhofstadt is de ziener.

De VVD zit met dat type in Europa in één fractie. Het lijkt me een haalbaar doel om daar bij de volgende Europese verkiezingen een einde aan te maken. Want de mate waarin we mogelijk wél voor wat meer Europa zouden zijn te interesseren, groeit niet zolang hij met ondemocratische denkbeelden om zich heen mag blijven slaan.