Spring naar de content

Het Schengen-internet komt eraan

De droom van een wereldwijd vrij internet was al lang vervlogen maar wordt verder de kop ingedrukt nu in Duitsland de eerste initiatieven zijn genomen voor een Europees en uitsluitend Europees internet. Belangrijkste doel: zorgen dat de gegevens van Europese internetters niet meer in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk aankomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Een en ander heeft uiteraard te maken met het spionageschandaal dat zich wereldwijd steeds verder uitbreidt. Het (begin van) het plan voor zo’n nieuw netwerk is bepaald geen hersenschim van een bevlogen hacker. Nee, het is afkomstig van topman Rene Obermann van de digitale reus Deutsche Telekom. Die sprak gisteren bij opening van de Cybersecurity Summit in Bonn, de voormalige hoofdstad van (west)Duitsland. Volgens Obermann hoort bij het bewaken van onze vrijheid dat er zekere risico’s voor onze veiligheid bestaan.

De topman van Deutsche Telekom is in gesprek met diverse partners (duidelijker was hij niet) over zo’n in eerste instantie ‘interdeutsch’ internet. Wij vermoeden dat de Duitse overheid en zeker de jarenlang afgeluisterde bondskanselier Angela Merkel zeer geinteresseerd is. Ook onze eigen minister Ronald Plasterk lijkt op de hoogte. Hij kondigde vorige week in de Tweede Kamer aan met de Duitsers te willen samenwerken bij het bestrijden van de spionage-activiteiten van de NSA. Verder wil hij dat de Amerikanen onze gegevens wissen. Dat hoeft van ons niet, hoor. Het kwaad is toch al geschied.

Het ligt erg voor de hand om het ‘nieuwe’ internet te baseren op een aantal al bestaande Europese regelingen. Denk daarbij aan het Schengenverdrag waarin 26 Europese landen afspraken hebben over vrij verkeer van mensen en goederen. Dat Schengeninternet lijkt met een potentieel klantenbestand van 400 miljoen robuust genoeg om levensvatbaar te zijn. Volgens experts bestaat de techniek om data niet meer te laten routen via andere wereldelen al en is het slechts een kwestie van Europese investeringen in datacenters en dergelijke.

Nadelen zijn er natuurlijk ook: de verbondenheid tussen alle bewoners van deze aardkloot, ooit de droom van de uitvinders van het internet, zal voor een deel verdwijnen achter de firewalls van Europa. Sommigen vinden zelfs dat het internet met deze stap ‘gebalkaniseerd’ wordt, met andere woorden opgesplitst in kleine, elkaar bestrijdende delen. Bijna 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, in de Balkan inderdaad, is dat wel een cynische conclusie. Zeker omdat de geallieerde bondgenoten van toen, Amerika, Groot-Britannie en Frankrijk, nu aan verschillende zijden staan. Misschien is dat de prijs die we moeten betalen voor onze privacy en uiteindelijk onze veiligheid.

Onderwerpen