Spring naar de content

Pietengate: kinderen niet naar school op 5 december?

Daarrrrr zijn we weer met een nieuwe aflevering van Zwartepieten-gate. Want gezien het feit dat de discussie elk jaar feller wordt, en 5 december de komende twee keren nog op een schooldag valt, rijst vanzelfsprekend de vraag: wat doen we met de kinderen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Sturen we ze gewoon naar school, waar ze zullen worden ‘blootgesteld aan de raciale cultuur’, zoals de stichting Nederland Wordt Beter het formuleert? Of laten we ze thuis, ver weg van de Pietermannen?

Het mooiste is natuurlijk als de twee partijen – ouders en school – samen tot een oplossing komen. Mocht dat echter niet lukken, dan heeft de stichting een heus stappenplan bedacht.

Ten eerste, zorg dat je niet alleen staat: zoek andere ouders die het met je eens zijn. Stuur vervolgens allemaal een brief aan de directie, waarin je het probleem met Zwarte Piet duidelijk maakt. De stichting stelde deze voorbeeldbrief op:

vbbrief

En dan is het afwachten. Werkt de directie niet mee (lees: kinderen krijgen geen vrij/Zwarte Pieten komen gewoon), dan meteen een brief naar de leerplichtambtenaar, adviseert Nederland Wordt Beter. “Met de mededeling dat je je genoodzaakt ziet je kind(eren) thuis te houden op 5 december.”

Maar ja, als de leerplichtambtenaar ook niet meewerkt en het verzuim doorgeeft aan justitie, volgt er een boete van 75 euro per kind. Kun je een hoop Sinterklaascadeautjes voor kopen. Dan lijkt een dagje buik-/hoofd-/oorpijn hebben een stuk gemakkelijker.