Spring naar de content

Asha ten Broeke moet het ontgelden bij mannen-tv GeenStijl

Voor wie Asha ten Broeke niet kent een korte introductie: Asha ten Broeke is een feminist van de nieuwe generatie, een zogenoemde ‘moderne feminist’. Ze maakt zich niet zo druk om het concept ‘baas in eigen buik’ of de vrouwenonderdrukking in andere culturen, maar richt haar aandacht op ‘seksisme’ in de Nederlandse samenleving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Zo wond ze zich onlangs op over Bart Smit-folders. In die folders kom je jongensspeelgoed (autootjes, videogames) en meisjesspeelgoed (poppen, keukentjes) tegen, en dat is tegen het zere been van Ten Broeke. Alles zou uniseks moeten zijn, vertelde ze onlangs bij Pauw & Witteman. De rest van de tafel moest er vooral om gniffelen.

Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen gecharmeerd is van haar wat dwingende stukjes over seksisme en genderissues in onder meer de Volkskrant. GeenStijl bijvoorbeeld kan haar niet luchten of zien. Asha ten ‘Tuinbroeke’ moet het steevast ontgelden bij het roze weblog.

Gisteren kwam Ten Broeke als onderwerpje voorbij in het experimentele internetprogramma Maxim Live met Maxim Hartman en GeenStijl-redacteur Van Leeuwen. En opnieuw werd ze door de mangel gehaald. Nadat een foto van haar wordt getoond, is de eerste reactie van de gast van het programma, Bas van Teylingen (regisseur van onder andere Uitstel van executie): “Is het een man of een vrouw? Dit is geen vrouw, dit is een jongetje van twaalf. Dit is het dikke jongetje dat gepest wordt in de brugklas.”

Hartman op zijn beurt zegt dat wanneer hij haar op tv ziet ook weleens denkt: “Jij bent fokking lelijk, houd je bek.” Van Teylingen, daarop voortbordurend: “Lelijke vrouwen zijn feministen, dan hebben ze in ieder geval nog een podium.” En zo ging het nog wel even door. Misschien is het een idee om haar een volgende keer op de bank te zetten, tussen Hartman en Van Leeuwen in? Dat wordt ongetwijfeld vuurwerk.