Spring naar de content

Politici willen duidelijkheid: luistert de NSA ons nou wel of niet af?

Hoe zit het nou precies met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en zijn afluisterpraktijken in Europa, en dan met name in Nederland? Zijn wij nou wel of niet interessant voor de Amerikanen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Eerder deze maand ging het verhaal dat de Amerikaanse ambassades tjokvol spionageapparatuur zitten. Die apparatuur zou in witte kastjes op de Amerikaanse ambassades verborgen zitten in landen als Duitsland, Rusland en China. Er zouden meer dan tachtig afdelingen bestaan van de geheime niet-geregistreerde spionage-afdeling, de Special Collection Service (SCS).

 

NSA1-300x191

(foto via wantchinatimes.com)

In Nederland is geen sprake van zo’n wit kastje bovenop de Amerikaanse ambassade in Den Haag, maar toch is politiek Den Haag er niet gerust op. SP en ChristenUnie meldden vanmorgen op Radio 1 dat ze opheldering van het kabinet willen omtrent de ambassade en de Amerikaanse afluisterpraktijken.

Kamerleden Ronald van Raak (SP) en Gert-Jan Segers (CU) willen weten of de Amerikanen ons afluisteren. Niet via zo’n wit kastje, maar via de antennes die op het dak staan. Volgens de Kamerleden kan alle communicatie in de buurt met die antennes worden opgevangen. En Van Raak is er zeker van: er zit een NSA-afdeling in die ambassade in Den Haag, op een steenworp afstand van het Binnenhof én het Torentje.

Als dat waar is, dan zijn de Amerikanen erg goed in het stiekem afluisteren, want premier Mark Rutte zei eerder absoluut geen aanwijzingen te hebben dat hij wordt afgeluisterd. Maar misschien mist de AIVD daar de antenne voor.