Spring naar de content

Waarom Zlatan de Gouden Bal moet winnen

Om 20.45 begint-ie, dé wedstrijd van de WK-kwalificatie: Portugal-Zweden. Beter gezegd: Ronaldo-Zlatan, na het wegvallen van Lionel Messi de twee beste voetballers op de planeet. Ik hoop dat Zweden wint. Niet omdat het team zo geweldig is – sterker: de Vikingen zijn middelmatig en saai – maar vanwege die onvoorspelbare geweldenaar in de spits.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Als op 14 januari in Zürich de Gouden Bal wordt uitgereikt, gaat hij voor het eerst sinds 2008 eens níet naar Messi. De Argentijn raakte onlangs voor de vierde keer dit jaar geblesseerd (iets met rood vlees & cola) en kan het wel vergeten. Maar wie moet er dan worden uitgeroepen tot beste speler ter wereld?

Franck Ribéry denkt dat hij gaat winnen. De Fransman is goed dit jaar, zeker, en hij won met Bayern München alles wat er te winnen valt, maar kom op, dat kunnen we ook zeggen van pak ’m beet Thomas Müller. Of Manuel Neuer. Bovendien scoorde Ribéry dit kalenderjaar pas 19 keer. Een aantal dat voor mannen als Ronaldo (62 goals), Messi (43 goals) of Zlatan (37 goals) een mislukt jaar zou betekenen.

Ronaldo dan? De Portugees heeft uitstekende papieren. Hij scoorde meer dan ieder ander en is altijd fit. Gisteren riep Rafael van der Vaart nog maar eens dat Ronaldo de beste ter wereld is. Maar Rafael is niet objectief; hij had in zijn Ajax-tijd bonje met de Zweed, die ook nog eens met zijn ex gerommeld zou hebben.

Da’s het mooie van Zlatan. Overal ruzie. Overal vijanden. Overal gedoe. Maar never a dull moment.

En die goals van Zlatan… Inderdaad, hij maakte er minder dan Ronaldo, maar ze zijn stuk voor stuk mooier. Ga er maar even goed voor zitten: dit zijn de mooiste vijftig van de afgelopen veertien jaar.