Spring naar de content

Nieuwe Facebook-rage: Pokémon-kaarten van BN’ers

Flashback naar het jaar 1997. Misschien deed je het zelf, misschien zag je het in je omgeving of misschien had je toen al kinderen op de achterbank die – al bliepend op hun gameboy – obsessief in een soort koeterwaals hun ultieme keuze bediscussieerden: Pikachu, Bulbasaur, Charmander of Squirtle. Pokémon was eind jaren negentig wereldwijd razend populair, op schoolpleinen werden zelfs kinderen in elkaar gemept voor een zeldzame kaart.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar uiteindelijk werden de Pokémonjunkies ouder en groeiden ze over de rage heen. De ondergekwijlde en beduimelde kaartjes (waarvoor menige melktand sneuvelde op de harde klinkers van de speelplaats) gingen in een doos op zolder, om bewaard te worden tot ze voor veel geld verkocht konden worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

poke joran

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Pokémon bleef fascineren. En nu is het helemaal terug, op een pagina op Facebook welteverstaan. Ditmaal geen getekende fantasiediertjes, maar een nieuwe lichting: de BN’ers krijgen dit keer krachten en aanvallen toegekend. Tussen de bonte verzameling die de pagina nu al telt, zit een aantal van bedenkelijk allooi, zoals Joran van der Sloot (100 hitpoints, sterkste aanval: Verdwijn’). Een minder sterke Pokémon is Patty Brard (60 hitpoints). Zij kan eigenlijk alleen maar klagen.

Achter de pagina zitten de mannen die ook de site www.prankster.nl beheren. Oprichter John de Jong legt uit: “De Pokémonkaarten zijn een ideale manier om mensen een beetje in de zeik te nemen. Zelf begonnen we Pokémonkaarten voor en over vrienden te maken, en die vonden het meteen leuk. Uiteindelijk hebben we de pagina opgericht en het slaat aan.”

poke rutteDe pagina bestaat sinds afgelopen maandag en heeft nu al meer dan zestigduizend likes. Volgens de Jong is het de simpelheid van het concept dat het zo succesvol maakt. “Het zou me niets verbazen als we binnen een week verdubbelen in aantal. Het is heel makkelijk om zelf een Pokémonkaart te maken en die vervolgens naar ons te sturen. Wel moeten we erbij zeggen dat we momenteel ontzettend veel inzendingen krijgen en dus helaas niet alles kunnen plaatsen. We maken een selectie van de beste kaartjes.”

De BN’ers die het vaakst voorbijkomen? “Geer & Goor en René van der Gijp zijn erg populair, die zien we met grote regelmaat in onze inbox. De komende tijd liggen onze verwachtingen echter hoog voor Roy Donders en Dries Roelvink, die twee hebben wel een potentieel voor mooie kaartjes.”

Gotta catch ’em all! 

Hieronder nog een kleine selectie van pareltjes die al op de pagina staan.

poke patty poke sidney poke wilderspaulusma