Spring naar de content

ING zegt: nú in aandelen

Maandagochtend had ik, met wat collega’s van de schrijvende pers, het genoegen om in Amsterdam te worden bijgepraat door Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategie Multi-Asset van ING Investment Management.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In gewoon Nederlands ging het erom wat u, als u de komende tijd belegt, zou moeten doen. En laten. We kregen een mooi setje met macro-economische grafieken, vaststellingen en conclusies overhandigd aan de hand waarvan er naar de slotsom werd toegewerkt dat we vooral in aandelen zouden moeten. Want de wereldeconomie trekt aan hoewel dat nog in de categorie half vol of half leeg is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op mijn vraag ‘wanneer?’ was het antwoord: ‘nú!’.

Daarop vroeg ik Van Nieuwenhuijzen hoe dan om te gaan met de nog dezelfde ochtend door zijn collega Bas Heijink op IEX.nl uitgesproken verwachting dat we dit jaar weliswaar nog naar de 420 kunnen met de AEX. Maar daarna, zeg maar het het eerste kwartaal 2014, een flinke bloedneus kunnen oplopen met een correctie – overigens ook volgens Heijink in een opgaande trend – van zo’n 10 procent. Dan kun je toch beter wachten tot na die correctie want het opwaarts potentieel in 2013 is kleiner dan die correctie van 10 procent?

Van Nieuwenhuijzen bleef bij zijn conclusie ‘nu kopen’ en illustreerde daarmee het verschil tussen technisch analisten zoals zijn ING-collega Bas Heijink en ING Investment Management dat uitsluitend macro-economisch lijkt te kijken. Overigens zijn beide ING-ers voor de langere termijn positief. En dat ben ik beslist niet maar we hebben ook dit jaar gezien wat een beetje spierballenrollen van centrale banken vermag. Ik denk dat dit op termijn alleen maar uitstel zal zijn voor een klap die groter zal blijken te zijn geweest dan in 2009. Niettemin: op dit moment – en waarschijnlijk tot ergens medio december 2013 – ben ook ik Long in de AEX.

Maar Van Nieuwenhuijzen verdient een pluim omdat hij ook voor 2013 voorspelde dat je het beste in aandelen kon zijn. Wie dat advies volgde zou alleen al met de AEX nu op zo’n 15 procent staan en als Heijink’s visie uitkomt wordt dat ook nog wel zo’n 20 procent.

ING IM is maar over één klasse ronduit negatief: staatsobligaties. Op een schaal van negatief naar maximaal 4 positief geeft IM aandelen een 3, staatsobligaties een -1 en onroerend goed en grondstoffen een 1.

Dat alles als antwoord op de vraag wat je zou moeten doen als je belegt. Zijn er sowieso nog andere opties dan beleggen?

Wie z’n geld op een spaarrekening parkeert krijgt een bizar lage rente én is er vanwege de beperkte garantieregeling én hetgeen er dit jaar op Cyprus gebeurde beslist niet zeker van dat sparen veilig is. Of misschien wel het allergrootste risico. Wil je dat risico ontlopen, dan resteert alleen maar beleggen. En dan zou er, zolang er niet of niet al te hevig – ge-taper-ed gaat worden, ook in 2014 per saldo sprake kunnen zijn van een stijging.

Maar als ik binnen een maand mijn AEX Call’s December 2013 400 – die ik maanden geleden voor 0,85 kocht en die nu rond de 4,- noteren – verkoop, dan draai ik ogenblikkelijk naar Short. In elk geval voor Q1 2014. Ik heb dit jaar dan goed aan stijgingen – en tussentijds aan dalingen – verdiend. Dat mag volgend jaar weer zo en ook in een omgekeerde volgorde.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen