Spring naar de content

Rechts-kapitalistisch avontuurtje van U2-zanger Bono loopt met sisser af

U kent de charismatische zanger van de legendarische makers van – als je er van houdt – heel goede muziek, al decennia lang. En van al die betrokkenheid bij allerlei goede doelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In het verleden heb ik wel eens vaker de aandacht gevraagd voor zijn wat minder bekende kanten maar ik krijg er maar weinig handen voor op elkaar. De man heeft nu eenmaal dat ijzersterke imago en doet daar – in mijn ogen – vooral zakelijk zijn voordeel mee.

Wie op zoek gaat naar het geld dat Bono zélf ooit in goede doelen heeft gestoken begint een mission impossible. Daarover is geen informatie vindbaar en dat verhoudt zich nogal slecht met al die keren dat hij internationale podia beklimt namens zo’n goed doel en zich laat fotograferen met de groten der aarde. Hij is er zelf inmiddels ook eentje.

Ik lees al heel lang het Amerikaanse blad Forbes. Als belegger moet ik dat ook, je wilt weten wat er allemaal speelt in de financiële wereld. Maar waarin je bij bladen als Bloomberg Business Week en Fortune, die een zelfde lezerspubliek bedienen, staat te kijken van nogal wat artikelen met aandacht voor allerlei internationale sociale kwesties, is Forbes gewoon een keihard rechts-kapitalistisch blad. Voor een Nederlander houdt het het midden tussen vakliteratuur en satire.

Daarom kun je er tenminste verbaasd over zijn dat de participatiemaatschappij Elevation Partners er in 2006 een groot belang in nam voor ruim 250 miljoen. Dat een participatiemaatschappij zoiets doet is niet zo vreemd. Dat Elevation Partners een co-initiatief is van Bono en dat hij er zelfs managing director van is: dat past toch niet helemaal in dat sociaal betrokken plaatje. Investeer dan in al die Derde Wereld-initiatieven, zou ik zegggen, als je daartoe ieder ander oproept.

Vorige week werd bekend dat Forbes opnieuw te koop staat. Naar verwachting brengt het bedrijf, dat ook congressen organiseert (‘een weekje op een cruiseschip met allerlei veronderstelde grootheden voor heel veel geld’) zo’n 600 miljoen op.

Dat zou dan nog een relatieve meevaller zijn want Forbes stond er jarenlang slecht voor. Het rechts-kapitalisme dat het blad predikt kon het zelf niet succesvol in de praktijk brengen.

Bono c.s. – onder die c.s. bevindt zich John de Mol die ook aandeelhouder van Elevation Partners is – hebben een minderheidsbelang in Forbes maar krijgen, omdat ze destijds preferente aandelen bedongen, wel bij voorrang uitbetaald. Of dat dan nog een winstje oplevert is niet duidelijk. In elk geval geldt in venture capital-kringen dat je jaarlijks toch wel 20 procent rendement moet maken. Dat is sinds 2006 dan zeker niet gelukt.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter