Spring naar de content

Hoe Oprah Winfrey de zendtijd van nieuwszender Fox vult

‘There are still generations of people, older people, who were born and bred and marinated in it, in that prejudice and racism, and they just have to die.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Racisme kan uitsterven als racistische generaties uitsterven. Klare taal van mevrouw Winfrey:

Koren op de molen voor het conservatieve Fox News, dat helemaal leeg liep na de uitspraken van Oprah. De altijd subtiele Bill O’Reilly begint positief over Winfrey. Ze is groot geworden puur en alleen dankzij haar talenten. En bovendien doet ze heel veel voor kinderen. Maar van politiek weet ze niet zoveel, een blinde vlek heeft Oprah, als het aankomt op racisme in de politiek. Bush en Kennedy hebben veel meer racisme te verduren gehad dan Obama. Conclusie van O’Reilly: Oprah gebruikt ras als smoesje, als excuus, en beweert dat Obama harder wordt aangepakt dan voorgaande presidenten vanwege zijn ras. En dat is volgens O’Reilly helemaal niet waar.

Mark Levin, radiopresentator bij Fox, slaat helemaal door in zijn programma als hij het interview van Oprah met de BBC bespreekt. Oprah is verachtelijk. Niet omdat ze zwart is, maar omdat ze verachtelijk is. Argumentatie van de bovenste plank. Ze heeft sowieso geen idee wat het is om in een zwaar racistisch land te leven. Niemand heeft daar een idee van, maar Oprah zeker niet. De hele wereld wil naar ‘Murrica omdat ‘Murrica juist niet is hoe de talkshowhost beschrijft.

En dan is daar nog het programma The Five, met vijf steeds wisselende vaak zeer conservatieve deelnemers. Ook daar zijn ze van mening dat George W. Bush meer shit te verduren kreeg dan Obama. En de Democraten hebben meer ‘wacko’s’ dan de Republikeinen of welke partij ook.

Tot zover Oprah, Fox en racisme. Terug naar de echte wereld, naar onderwerpen die er daadwerkelijk toe doen.