Spring naar de content

Hoe de VVD alvast campagne voert ten koste van de PvdA

Bij de VVD doen ze er op dit moment alles aan om bij de rechtse kiezer in het gevlei te komen. Logisch, want de VVD is niet meer zo populair bij de kiezer (20 zetels in de peilingen), hoewel het altijd nog slechter kan (zie de PvdA, met 13 zetels). De liberalen beginnen zo langzamerhand wanhopig te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Als we in de glazen bol kijken, dan zien we dat de twee verkiezingen van volgend jaar (gemeenteraad en Europees Parlement) slecht uitpakken voor de coalitie. Het gevolg: gezichtsverlies voor premier en VVD-partijleider Mark Rutte. Mogelijk luiden de verkiezingen in dat geval het begin van het einde in. Dus is het hoog tijd dat de VVD daar wat aan gaat doen, denkt men bij de VVD. Nogmaals, het is niet meer dan logisch dat de VVD het eigen profiel probeert op te krikken, maar de partij blijft intussen natuurlijk gewoon in een coalitie zitten met de sociaal-democraten van de PvdA.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dan nu een paar voorbeelden van de VVD-pogingen om in het gevlei te komen bij al die weggelopen kiezers. Allereerst was er het asfaltdebat. De VVD-Kamerleden kwamen vlak voor het debat eerder deze maand met het ene na het andere voorstel om van de VVD weer een echte asfaltpartij te maken, na kritiek van het CDA dat de VVD-minister van Infrastructuur net zo goed een staatssecretaris kan worden. Allemaal om afstand te scheppen tussen de VVD en de PvdA, de partij die juist af zei te willen van het “asfaltdenken“.

En toen kwam daar de Europa-kritiek van VVD-Kamerlid Mark Verheijen en VVD-mastodont Frits Bolkestein. Verheijen probeerde met alles wat hij in zich had afstand te scheppen tussen zijn VVD en EU-federalist Guy Verhofstadt en andere EU-liefhebbende partijen als de PvdA. Dat hij kort daarop werd teruggefloten door Rutte zelf, maakt het eurosceptische verhaal van een paar dagen eerder helaas wel een tikkeltje ongeloofwaardig.

Vandaag is het de beurt aan VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé, die vindt dat minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) niet te makkelijk moet strooien met geld voor noodhulp. “Ik wil iets meer controle hebben,” aldus De Caluwé. En: “Waarom staan we altijd voor in de rij?”

Inderdaad, het is een trend, de VVD werkt aan haar profiel. Zitten er soms verkiezingen aan te komen?