Spring naar de content

Behind Bars bedreigt jihadspreekbuis Maiwand Al-Afghani

Maiwand Al-Afghani, de veelbgruikte spreekbuis op televisie voor fanatieke moslims in Nederland heeft het niet gemakkelijk. Naar eigen zeggen wordt hij niet alleen bedreigd door GeenStijl, maar hij krijgt het ook nog eens te verduren van zijn eigen moslimbroeders, het zeer orthodoxe Behind Bars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Leden van het volgens andere islamitische partijen opgerichte netwerk voor jonge jihadstrijders merkten op hoe Maiwand, toen hij in Afghanistan was, foto’s had geplaatst van zijn reis op zijn openbare facebookpagina. En met die foto’s waren ze niet blij. Het ging om kiekjes met talibanstrijders, familieleden en gewone Afghaanse burgers. Eentje daarvan was van een ‘afvallige’ Afghaanse soldaat. “Ik weet niet hoe ik het moet zeggen, maar ze zagen mij niet meer als een moslim of zo. Hun reactie was vol met haat en vijandschap”, zo vertelt Maiwand in een van zijn vele video’s (vanaf 31 minuten).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maiwand was in Den Haag voor een demonstratie, toen hij een aantal ‘broeders’ van Behind Bars tegenkwam, waaronder ook Syriëganger Abu Moussa. “We groeten elkaar zoals altijd. Achteraf toen ik naar huis wilde gaan, vroegen ze of ik mee wilde gaan om te chillen en te voetballen. Opeens komt één van hen naar mij toe. “Wat doe je hier? Ga weg.”

“Ze beschuldigen mij van alles en nog wat. Het is een soort sekte, met hun groepsdenken. Een aantal hebben een hetze tegen mij gestart en de rest volgt. Terwijl ik moslims altijd en overal in de media ondersteun! Ik mag niets meer zeggen in de media over jihad en Syrië. Ze begonnen op mijn Facebook met roddelen, bedreigen en laster uitoefenen. Ze beweerden zelfs dat ik voor de AIVD werkte.”

Uiteindelijk kwam het tot een handgemeen. Na online geruzie zochten de kemphanen elkaar op. “Ze waren met z’n vieren. Ik ben met ze naar een rustige plek gegaan. Eén van hun, een groot persoon die ik niet kende, klemde me vast. Jij gaat vandaag huilen, zei hij. Hij pakte me bij mijn keel vast en bij mijn haren. “Jij komt niet meer in de media en anders slaan we je in elkaar en maken we je dood.”Uiteindelijk moest Maiwand dat beloven en ook zijn excuses maken. Maar die meende hij niet, zo zegt hij later.

Gelukkig mag je van Allah zolang je in gevaar bent dingen zeggen die je niet meent, aldus Maiwand. Dat hij niet onder de indruk is van het dreigement van Behind Bars, blijkt. Op zijn Facebook en Twitter gaat hij onverminderd door met een immense reeks van links, foto’s, video’s en commentaar.