Spring naar de content

Monogame mannen – het kan wél…

Slechts drie procent van alle zoogdieren is monogaam. Of de mens daar nou wel of niet bij hoort, is nog niet helemaal duidelijk. Maar onlangs is wel een belangrijke factor geïdentificeerd die maakt dat mannen het, in elk geval tijdelijk, maar bij één vrouw houden. Het wondermiddel heet oxytocine.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Wetenschappers van de universiteit van Bonn hebben ontdekt dat oxytocine ervoor zorgt dat mannen die verliefd zijn niet of nauwelijks nog omkijken naar andere vrouwen. In hun onderzoek ontdekten de wetenschappers bovendien dat het stofje ervoor zorgt dat mannen hun geliefde aantrekkelijker vinden dan vrouwen die er objectief bepaald even goed uitzien.

Literflessen oxytocine aanschaffen
Voor u op zoek gaat naar een webshop die het spul in literflessen verkoopt: oxytocine is een hormoon en een neurotransmitter, geen magische liefdesdrank. Het stofje draagt bij aan het proces van binding tussen moeder en kind en speelt een rol in het tot stand komen van vriendschappen en romantische relaties. Oxytocine zorgt er kort gezegd voor dat mensen sociale contacten verbinden met gevoelens van plezier. En met trouw in de liefde, zo blijkt nu dus.

De Duitse onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat ze veertig mannen wat extra oxytocine hadden toegediend en hen vervolgens foto’s lieten zien van hun significant others én van vrouwen die ze nog nooit hadden gezien. Die onbekende vrouwen waren door onafhankelijke beoordelaars bestempeld als ‘net zo aantrekkelijk’ als de vriendinnen van de testpersonen.

Controlegroep bleek niet zo trouw
Maar na een shot van het liefdeshormoon dachten de proefkonijnen daar duidelijk anders over: telkens opnieuw wezen ze hun eigen vriendin aan als de aantrekkelijkste. De mannen in de controlegroep, die een placebo toegediend kregen, waren minder unaniem te spreken over hun vriendinnen. Desgevraagd wezen zij net zo makkelijk ‘de andere vrouw’ aan als het aantrekkelijkst.

Onderwerpen