Spring naar de content

Waarom u meer whatsappt dan belt en facebookt

Onder jongeren was de trend al enige tijd zichtbaar, maar nu lijkt zich wereldwijd een verschuiving af te tekenen: het dagelijks gebruik van social media als Facebook en Twitter stabiliseert en dat van chatapps als WhatsApp en WeChat stijgt spectaculair. Uit een deze week verschenen onderzoek (van het bureau OnDevice) blijkt dat voor 44 procent van de bevolking in de geïndustrialiseerde wereld WhatsApp het belangrijkste commicatiemedium is, ver voor Facebook maar ook belangrijker dan bellen of sms’en.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

OnDevice deed onderzoek onder een kleine vierduizend smartphonegebruikers in de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid-Afrika, Indonesië en China. Alleen in de VS is de chatfunctie van Facebook nog dominant, terwijl in China het Chinese WeChat een bereik heeft van 93 (!) procent. Maar de meeste gebruikers bedienen zich tegenwoordig van meerdere chatprogramma’s, en dat verklaart dat WhatsApp wereldwijd het populairst is.

Voor die ontwikkeling zijn diverse oorzaken. Zo heeft WhatsApp (vooralsnog) geen reclame, al schijnt daaraan gewerkt te worden, en biedt het de gebruiker een wat groter gevoel van vrijheid en privacy omdat hij niet voortdurend een stoet van oude onderwerpen en foto’s achter zich aan sleept. Of dat ook werkelijk waar is, is overigens maar zeer de vraag: WhatsApp is onder experts berucht om de onveilige versleuteling (namelijk geen) en de eenvoudige hackbaarheid.

Maar het geeft wel haarfijn aan waaraan de huidige smartphonegebruiker behoefte heeft: geen uitgebreid voor iedereen zichtbaar profiel dat over tien jaar nog zichtbaar is bij sollicitaties, maar een bescheiden middel om met een select aantal vrienden of groepen te communiceren. Liefst gratis, maar een kleine vergoeding is geen bezwaar. Als dat in de toekomst anoniem en veilig kan (met een Europese dienst via een Europese server op een Europees internet) zal de trend zich alleen nog maar versterken.

Het zou ons niet verbazen als de grote molochen van het internet, zoals Facebook en Twitter, in de nabije toekomst aan hun eigen succes ten onder gaan, zeker in combinatie met de vele, vele afluisterschandalen van de laatste maanden. De trend, zoals door OnDevice deze week gesignaleerd, is in feite een nog onschuldig protest tegen de veiligheidsdiensten van deze wereld. Wij wensen niet bekeken en zeker niet bespioneerd te worden.

Onderwerpen