Spring naar de content

Zien: tien prachtige, verlaten plekken

Onze aardbol is overvol, de wereldbevolking stijgt in rap tempo en het wordt steeds moeilijker om échte stilte en rust te vinden. Eerder plaatsten we al een fascinerende fotoserie over Nederland na de Apocalyps, nu is het tijd voor het echte werk. De volgende tien plekken zijn om verschillende redenen volledig verlaten en overgeleverd aan de genade van de elementen. U zult er geen sterveling tegenkomen, ze geven het begrip ‘Lonely Planet’ een volledig nieuwe invulling, en daarbij zijn ze ook nog eens machtig mooi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

1. In het voormalig Oostblok hebben ze er een handje van om alles lekker te laten liggen zoals het ligt. Zo ook dit treindepot in de zuid-Poolse stad Częstochowa, op zo’n 50 kilometer van Katowice. Roestig staal en stemmige graffiti maken van dit verlaten terrein een geheel dat in een post-apocalyptische film niet zou misstaan.

Abandoned train depot Czestochowa Poland
Via Imgur.com

2. In het midden van Bulgarije ligt de plaats Buzludzha. Bovenop een berg in deze plaats huisde de communistische partij van het land. Toen Bulgarije na de val van de muur een parlementaire democratie werd, is het -overigens foeilelijke- gebouw al snel ontruimd. Naar verluidt heeft het complex een flink aantal geheime gangen.

communist party bulgaria
  Via Imgur.com

3. Gulliver’s reizen park, Kawaguchi, Japan. In de categorie mogelijke opnameplekken voor een freaky Japanse horrorfilm (enge kindertjes, lekkende televisies, u kent het) scoort dit verlaten amusementspark hoog. Overdag zijn er wat avontuurlijke toeristen, maar ’s nachts is de enorme vastgebonden Gulliver het enige gezelschap. 

Gullivers travels park Kawaguchi Japan
Via Imgur.com

4. Holland Island is een piepklein moeraseilandje in de Amerikaanse staat Maryland. Rond het jaar 1600 gesticht door de kolonist Daniël Holland werd het een toevluchtsoord voor vissers en boeren. Helaas erodeerde het eilandje sneller dan een gemiddeld waddeneiland en stortten de huizen een voor een in de Chesapeake baai. Dit stulpje stond er als laatste, maar werd in 2010 ook verzwolgen.

Holland Island Chesapeake bay
Via Imgur.com

5. Hotel Salto del Tequendama, Colombia. Gebouwd in 1923 met een magnifiek uitzicht over de Tequendamawatervallen is dit hét pand voor de echte natuurfreak. De Colombiaanse jungle omsluit aan alle kanten. Klein minpuntje: volgens geruchten spookt het er.

Hotel salto del tequendama colombia
Via Imgur.com

6. Pripyat, Oekraïne. Na de Tsernobyl-ramp in 1986 werd de vijftigduizend inwoners tellende stad Pripyat halsoverkop verlaten, en sindsdien heeft de natuur haar plek ingenomen. De bomen groeien in rare kronkels, en naar verluidt lopen er dieren rond die fluorescerend groen licht verspreiden. Inmiddels kan de afgesloten zone met gids en geigerteller bezocht worden.

pripyat ukraine
Via Imgur.com

7. Pyongyang, Noord Korea. In de altijd gezellige hoofdstad van dit schurkenstaatje staat het onvoltooid Ryugyong-hotel, een prachtvoorbeeld van megalomanie in zijn zuiverste vorm. De groteske piramide was bedoeld om het Westen de loef af te steken, maar de bouw werd in 1992 gestaakt vanwege hongersnood, een tekort aan elektriciteit en een onveilig ontwerp. Inmiddels heeft superschurk Kim Jong-un de cementmolens weer aangeslingerd en krijgt dit fiasco misschien nog een tweede leven.

ryugyong hotel north korea
Via Imgur.com

8. Ultieme verlossing in de Middellandse Zee. Voor de kust van het Italiaanse Riviérastadje San Fruttuoso staat dit drie meter hoge bronzen beeld van Jezus Christus. Armen ten hemel gespreid alsof hij je verwelkomt in zijn natte hemelrijk. Het beeld is in 1954 geplaatst ter nagedachtenis aan een van de eerste Italiaanse duikers, die hier in 1947 stierf.

san frutuoso italy christ of the abbyss
Via Imgur.com

9. Ook dit nederige stulpje staat in het pittoreske Italië. Schijn bedriegt, want deze oude graanmolen staat in een ravijn midden in het centrum van het Zuid-Italiaanse stadje Sorrento. Gebouwd in de negende eeuw werd de molen tien eeuwen lang gebruikt om tarwe en graan te malen.

Sorrento Italy mill
Via Imgur.com

10. Spree park, Berlijn. In de Duitse hoofdstad staat dit verlaten pretpark. In 2002 werd het verlaten, de eigenaar vertrok met zes attracties halsoverkop naar Peru, het park werd failliet verklaard en gesloten. Saillant detail: de voormalige eigenaar probeerde enkele jaren daarná weer een van zijn attracties vanuit Peru terug te verschepen, maar dit feestje ging niet door: in de buizenconstructie zaten enkele honderden kilo’s cocaïne verstopt.

Spree Park berlin
Via Imgur.com

 Hier vindt u nog een aantal verlaten plekken.