Spring naar de content

Zien: man overleeft drie dagen in gezonken schip op zeebodem

Eind mei zonk de sleepboot Jascon 4 nadat hij plotseling was gekapseisd. De Nigeriaanse scheepskok Harrison Okene zat op dat moment zijn behoefte te doen op de scheepspot, en dat bleek zijn redding. In een luchtbel overleefde de man zestig uur, totdat duikers van het Nederlandse bedrijf DCN Diving hem vonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Op de video (hieronder te bekijken) is duidelijk zichtbaar dat de duiker zich rot schrikt als Okene hem ineens op zijn schouder tikt. De leider van het team stelt duidelijk dat hij even niet weet hoe hij verder moet; de man heeft drie dagen zo diep onder water gezeten dat hij grote kans loopt aan caissonziekte te bezwijken als hij te snel naar de oppervlakte zou worden gehaald.

Okene vertelt dat hij dacht dat hij niet meer levend uit het schip zou komen. Maar het water steeg niet. Het zoute water tastte zijn huid aan, en ook de huid van zijn tong. Hij had honger, maar vooral dorst.

Het was pikzwart onder water, Okene zag niets, maar hij voelde en rook de aanwezigheid van de zijn omgekomen collega’s. Hij zag en hoorde vissen aan de dode lichamen knabbelen.

Toen hij plotseling geluid hoorde en licht zag, voelde hij vooral opluchting. Inmiddels gaat het goed met Okene, hij is herenigd met zijn familie.

De leider van de reddingsoperatie heeft tijdens de actie nog tijd voor een grap:

“What’s your rank?”
Okene: “I’m the cook.”
“You’re the cook? They always survive.”

Bekijk hier de beelden (vanaf minuut 5:00):

 

Onderwerpen