Spring naar de content

Hoor de wind waait door de bomen: 4 tips voor de Sint

Zou de goede Sint nog komen, nu hij ’t weer zo lelijk vindt? Met de vorige megastorm nog vers in het geheugen… Als de goedheiligman wist hoe hij zich veilig door de aangekondigde storm van pakjesavond moest voortbewegen… Ja gewis, dan kwam hij wel!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

In Schotland viel al een dode door de stormdepressie die Xaver gedoopt werd. Ook brak er een grote verkeerschaos uit aan de andere kant van de Noordzee en kwamen zo’n honderdduizend huishoudens zonder stroom te zitten. En nu raast Xaver over Nederland, net nu Sinterklaas begint aan het sluitstuk van zijn annus horribilis. Tips voor Sinterklaas en andere ongelukkigen die zich vanavond – al dan niet met cadeau’s – in de storm moeten begeven.

Bezorg pakjes vroeg vandaag!
…vooral in Noord-Nederland, want daar krijgt Xaver zelfs code rood. De storm komt in twee pieken, waarvan de eerste in de namiddag en de tweede aan het begin van de avond. In de tussentijd is er dus misschien even gelegenheid om wat pakjes af te leveren. Door die vroege bezorging wordt het misschien niet een ‘heerlijk avondje’ maar een ‘prima middag’, maar dat, Sinterklaas, zou ik dit jaar misschien maar voor lief nemen.

Begeef u vannacht niet op de daken!
Het wordt glad namelijk vannacht, met name in het binnenland. Door al die de koude lucht die Xaver met zich meebrengt zal de neerslag die donderdagnacht valt bestaan uit hagel of zelfs sneeuw. Hierdoor kan het (plaatselijk) glad worden. Het gevaar is dus nog niet geweken als de storm is gaan liggen, Sinterklaas! Trouwens: niet alleen de daken kunnen glad worden, de wegen natuurlijk ook.

Vlieg niet vanavond al terug naar Spanje!
U mag dan traditiegetrouw met de stoomboot ons land binnenvaren, lieve Sint, voor de terugreis boekt u naar het schijnt doorgaans een enkeltje business class. Beentjes gestrekt, blikjes bier geserveerd krijgen door welwillende stewardessen en lekker snel thuis. Toch zou u er goed aan doen dit jaar nog een extra nachtje aan uw verblijf in Nederland te plakken: Schiphol liet woensdagavond al weten dat reizigers rekening moeten houden ernstige vertraging of zelf annulering van hun vlucht. De KLM alleen al heeft 48 vluchten geschrapt vanwege de storm.

Knoop je mijter stevig vast en let goed op, Amerigo!
Sommige paarden worden namelijk nogal onrustig van stormachtig weer, Sinterklaas. En aangezien Amerigo ook niet meer de jongste is, adviseren wij u dringend extra lief te zijn voor het beest.