Spring naar de content

Steun van Mark Rutte voor Guy Verhofstadt is briljante zet

In het Europees Parlement bestaan de fracties uit verstandshuwelijken van partijen die, zouden ze op landelijk niveau moeten concurreren, elkaar de tent uit zouden vechten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zo bestaat de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) uit 84 leden uit 21 landen. Voor Nederland zitten er namens de VVD Hans van Baalen en Jan Mulder in. Toine Manders, het derde VVD-lid, is inmiddels voor zichzelf begonnen en gaat een ouderenpartij trekken. Bevindt D66 zich in de Tweede Kamer in de oppositie, in het EP maakt de partij deel uit van dezelfde fractie, ALDE, als de VVD.

En dat is alleen nog maar een vergelijking op Nederlands niveau. Blijven er nog 78 leden uit twintig landen over met wie je door één deur moet kunnen. Liberalisme en hang naar democratie, de pretenties van VVD en D66, hebben in een flink deel van die twintig landen een heel andere betekenis. Maar je zit er wel mee.

Voorzitter van de ALDE-fractie is Guy Verhofstadt. Hij staat voor een heel ander Europa dan we in Nederland zouden willen. Als we het al willen. Verhofstadt is ook een politicus van de authentieke soort. Zijn standpunten vallen in de categorie ‘zo de wind waait, waait mijn vestje’.

Zo verklaart hij op de site van zijn Europese fractie: My obsession is not about creating super states, not about more centralisation. Not about more bureaucracy. If federalism means all this. Then I‘m not a federalist.

Maar in zijn Van der Leeuw-lezing, op 18 oktober, liet hij optekenen: “Achter gesloten deuren erkent iedereen dat een beslissende en verregaande integratie van Europa de enige weg is om ons uit de crisis te loodsen. Meer nog, om nog een rol van betekenis te spelen in de wereld van morgen.”

Alleen een politicus ziet beide benaderingen als een en dezelfde. Gewone burgers denken al snel dat ze onverenigbaar zijn.

Verhofstadt is het type Europees politicus dat met zijn verraderlijke enthousiasme bereid is elke vorm aan te nemen om de rest van ons – in zijn ogen is bijna iedereen te dom: de kiezers, de Raad van Europa, het Europees Parlement – in zijn kamp te krijgen, maar de juiste vorm weet hij niet te vinden. Hij drijft meer mensen van de Europese Zaak weg dan er naar toe. Daarbij is hij über-ambitieus. Komend jaar moet José Manuel Barroso worden opgevolgd en donderdag laat Mark Rutte weten de kandidatuur van Guy Verhofstadt voor de opvolging te steunen. Dat is een briljante zet want Verhofstadt zou daardoor zomaar kunnen verdwijnen uit de ALDE-fractie.

Effectief de mond gesnoerd, terwijl het lijkt op een toppromotie.