Zien: natuurkundeleraar doet voor hoe je de zwaartekracht uitlegt

Het middelbareschoolvak natuurkunde heeft een nogal gezapig imago. Ga maar na: wat is er bij u van de natuurkundelessen blijven hangen, buiten die keer dat u uw buurman per ongeluk in de hens zette met een bunsenbrander en de vlammen vervolgens doofde met gedemineraliseerd water?

De stereotiepe natuurkundeleraar maakte het imago er niet beter op. Vaak ging het om een docent in een fossiele stofjas met een chronische koffie-adem, die zich gedroeg alsof hij bij Einstein himself op de basisschool had gezeten.

Maar nu is er Dan Burns, een natuurkundeleraar uit Los Gatos in Californië. Met behulp van een spandex zeil, een steen en wat knikkers creëert hij zijn eigen zonnestelsel om het vrij abstracte begrip zwaartekracht aanschouwelijk te maken. Daarbij vertelt hij grappige anekdotes aan zijn leerlingen, die aandachtig volgen hoe de mini-melkweg van meneer Burns zich voor hun ogen ontvouwt.

Het negen minuten durende filmpje is al ruim een miljoen keer bekeken. Hopelijk ook door een aantal fossiele stofjassen met pen en papier in de aanslag om de opgedane kennis in hun eigen lessen te kunnen gebruiken. Wellicht wordt natuurkunde dan voortaan wat boeiender.

Reageer op artikel:
Zien: natuurkundeleraar doet voor hoe je de zwaartekracht uitlegt
Sluiten