Spring naar de content

Raadslid: ‘Geef MOE-landers een boete voor ze iets strafbaars doen’

Een opmerkelijk pleidooi van een Haags raadslid in een poging criminaliteit te bestrijden: Oost-Europeanen die in de hofstad wonen zouden een een boete moeten betalen voordat ze iets strafbaars hebben gedaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Oké, technisch gesproken is er geen sprake van een boete in het voorstel van de onlangs uit de PVV gestapte Paul ter Linden, maar daar komt het wel op neer. Als het aan de ex-PVV’er ligt, moeten Oost-Europeanen een borg betalen van 500 euro om te voorkomen dat ze boetes voor foutparkeren en andere verkeersovertredingen niet betalen.

De reden: eigenaren van auto’s met Oost-Europese kentekens betalen bovenmatig vaak hun boetes niet, doordat ze lastig te innen zijn. Ter Linden: “Dronken automobilisten, foutparkeerders en grove snelheidsovertredingen zijn aan de orde van de dag omdat men de boetes toch nooit hoeft te betalen.” De zogeheten MOE-landers krijgen de 500 euro terug als ze teruggaan naar hun land van herkomst zonder een prent te hebben gekregen.

Een soort oprotpremie, maar dan net even anders. De Haagse wethouder van verkeer ziet niets in het plan, zegt zijn woordvoerder volgens de regionale nieuwssite Dichtbij: “Het idee zou de deuren open zetten voor allerlei regelingen waarbij we gaan selecteren op etnische achtergrond.” En daar lijkt het inderdaad wel een beetje op.

Het plan doet denken aan de onthulling uit 2010, waardoor de homoseksuele Ter Linden landelijk beroemd werd: in 2007 schreef hij op het forum van Gay.nl dat met hiv besmette mannen een tatoeage boven hun geslachtsdeel zouden moeten krijgen. “Dat zal heel veel nieuwe besmettingen voorkomen.”

Ook dat was een behoorlijk controversieel – en onuitvoerbaar – voorstel. Net als het idee om Oost-Europeanen 500 euro te laten betalen nog voordat ze iets fout hebben gedaan. Een beetje meer realiteitszin zou de lokale (én landelijke) politiek geen kwaad doen.