Spring naar de content

Drie tips om de dure feestmaand door te komen

Sinterklaas is nog maar net het land uit of daar dient zich alweer het volgende dure feestmoment aan: Kerst. Ook daar horen lekkernijen en cadeautjes bij. Wie het allemaal even niet meer ziet zitten en geen idee heeft weet waar het geld vandaan moet komen voor de volgende lading cadeaus een aantal gratis tips om de dure feestmaand door te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Tip één: zoek een goedkoper onderkomen
Wie de hypotheek niet kan betalen of de maandlasten gewoonweg te hoog vindt, kan ondergronds gaan wonen. Een 53-jarige Chinees heeft die oplossing bedacht, om geen dure kamer in Peking te hoeven huren voor de tijd dat hij ver van huis werkte. Hij leefde twintig jaar lang in een mangat om geld uit te sparen, zodat zijn kinderen naar school konden gaan. Of de Nederlandse overheid zoiets zou toestaan en hoeveel belasting er dan op wordt geheven (een zogeheten mangatbelasting), is natuurlijk de vraag.

Tip twee: koop niet zonder te kijken een cadeau op eBay
Het is altijd verstandig om goed op te letten als je iets aanschaft via internet. Oplichters proberen een slaatje te slaan uit naïeve kopers die niet echt internet savvy zijn. Koop vooral niet zomaar iets bij eBay. Let altijd goed op de kleine lettertjes. Een negentienjarige Brit deed dat niet en rekende 450 pond (bijna 540 euro) af voor een Xbox One. Althans, dat dacht hij. Maar wat bleek: hij kocht een pláátje van een Xbox One. Het geld heeft hij dankzij media-aandacht gelukkig teruggekregen van eBay, maar zijn vierjarige zoontje kan de nieuwe gameconsole nu mooi wel op zijn buik schrijven.

Tip drie: trap niet in ‘aanbiedingen’
Wie denkt dat aanbiedingen in winkels en webshops ook écht aanbiedingen zijn, heeft het in veel gevallen helemaal mis. Volgens de Consumentenbond wordt er nogal wat zand in de ogen van de consument gestrooid als het gaat om aanbiedingen van speelgoed (leuk voor onder de kerstboom). Speelgoedwinkels doen regelmatig aan nepaanbiedingen, aldus de bond. “De speelgoedaanbiedingen van Blokker, Bol.com, Intertoys, ToysXL en Wehkamp zijn meestal nep.” Een Lego-trein van Intertoys zou bijvoorbeeld in de aanbieding zijn van 124,99 euro voor 114,99 euro. “Maar in juli 2013 kostte dezelfde trein bij Intertoys 99,99 euro.”

Oftewel: het blijft oppassen geblazen. Laat anderen het geld niet zomaar uit uw zakken kloppen. Mocht u zelf nog ideeën hebben voor een goedkopere feestmaand, de comment-sectie staat open voor uw tips & tricks!