Spring naar de content

Het bizarre leven van piepjonge rapper-crimineel Chief Keef

De meeste achttienjarigen beginnen net aan een studie, wonen thuis, en als ze al een straf hebben gehad, is het een dagje vuilnis prikken voor Bureau Halt. Maar er zijn achttienjarigen bij wie de dingen een beetje anders gaan. Zoals de nieuwe Amerikaanse gangsterrapsensatie Chief Keef.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Chief Keef, een jonge rapper die inmiddels meer dan 150.000 albums heeft verkocht en een megacontract heeft bij Interscope Records, groeide op in een harde omgeving, de rauwe buurten van Chicago. Zijn moeder was bij zijn geboorte pas zestien, zijn vader was nergens te bekennen. Maar Keith Cozart, zoals Chief Keef officieel heet, maakt het zelfs gezien die omstandigheden wel erg bont. Nog voor zijn zestiende handelde hij in heroïne. Op zijn zestiende raakte hij verwikkeld in vuurgevechten met politie en werd hij vader van een dochtertje. Ook werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een andere rapper, nadat hij daar op Twitter de spot mee had gedreven. Chief had volgens de moeder van het slachtoffer een huurmoordenaar op haar zoon afgestuurd. En dan zijn er nog de arrestaties wegens drugsgebruik en roekeloos rijden. De lijst met ‘legal issues’, zoals dat heet op Wikipedia, is behoorlijk lang voor een achttienjarige.

De raps van Chief Keef zijn keihard, duister en rechtstreeks ontleend aan het straatleven. Chief Keef zelf is behoorlijk losgelagen en niet bepaald een kruimeldief, zoals onze eigen ondeugende Kempi, maar een geharde crimineel. Dat zijn muziek door de critici negatief wordt ontvangen, doet niets af aan zijn populariteit. Waar de carrière van Kempi door zijn misdragingen wordt gedwarsboomd, wekt het bizarre leven van Chief Kief juist fascinatie. Terwijl hij in de bak zat of onder huisarrest stond, zag Chief Keef zijn succes dan ook hard groeien. Via YouTube trok hij de aandacht met clips over zijn keiharde leven, óók de aandacht van rappers als Kanye West, 50 Cent, Soulja Boy en Wiz Khalifa. Met een aantal van hen heeft hij inmiddels zelfs platen opgenomen. Zijn single Love Sosa schopte het tot de soundtrack van GTA 5. Op het moment dat zijn stiefbroer werd doodgeschoten, stonden de platenmaatschappijen in de rij om Chief Keef een miljoenencontract aan te bieden.

Chief-Keef

(Via...)

Chief Keef gaat lekker dus. Op een paar rappers die zich zorgen maken, zoals Lupe Fiasco na, wordt hij op handen gedragen door een groot deel van de Amerikaanse rapwereld. Voorlopig zal hij dan ook wel doorgaan met zijn misdragingen, waar Justin Bieber met zijn malle fratsen nog een puntje aan kan zuigen. Zo bedreigde de rapper onder meer Katy Perry met de dood en zette hij een foto van zichzelf online waarop hij oraal wordt bevredigd. Als Chief Keef zijn volgende gevangenisstraf heeft uitgezeten, gaat hij aan een tweede album werken, waarmee hij ongetwijfeld de harten zal veroveren van de vele tieners die hem als een groot voorbeeld zien.