Spring naar de content

Studenten brengen Hitlergroet in Auschwitz

Twee studenten zijn van het terrein van concentratiekamp Auschwitz verwijderd omdat ze de Hitlergroet brachten onder de toegangspoort.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Het gaat om twee 22-jarige Turkse geschiedenisstudenten die in Boedapest wonen. Juist deze twee geschiedkundigen in de dop, bij wie je zou verwachten dat het historisch besef goed ontwikkeld zou zijn, kiekten elkaar onder de beroemde ‘Arbeit macht frei’-poort terwijl ze met hun rechterarm de Hitlergroet brachten. Leuk voor op Facebook, moeten ze gedacht hebben.

De beveiliging kreeg de twee, een man en een vrouw, in de smiezen en hield ze aan. De studenten hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Het publiekelijk tonen van nazisymbolen is strafbaar in Polen, aldus Haaretz.

Eerder incident
In oktober werd door dezelfde krant een soortgelijk incident gemeld. Toen werden twee andere Turkse studenten opgepakt omdat ze in het concentratiekamp Majdanek, ook in Polen, de Hitlergroet brachten aan een passerende groep Israëlische studenten. Deze studenten kunnen op maximaal drie jaar gevangenisstraf rekenen, wegens het bevorderen van fascisme en het beledigingen van joden.