Spring naar de content

Nieuwsoverzicht week 49: Mandela, De Roy van Zuydewijn en Hoes

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord én beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Het was de week van het heerlijk avondje, en dat kwam dit jaar op een manier die van oudsher wordt beschreven in de Sint-klassieker Hoor de wind waait door de bomen. Een heuse Sinterklaasstorm werd voorspeld, die op internet tot een eh….storm aan spitsvondigheden leidde. In de noordelijke provincies en op de Wadden ging het er het onstuimigst aan toe; daar was code rood van kracht. De goedheiligman deed zijn uiterste best om niet van zijn schimmel af te waaien.

Sinterklaas langs de deuren
De goedheiligman en zijn knecht moesten zich op pakjesavond goed vasthouden.
mandela
De wereld nam afscheid van Nelson Mandela

Maar donderdag 5 december 2013 zal niet de geschiedenisboeken ingaan als de dag van de Sinterklaasstorm, want er was ander, triester nieuws. De wereld nam die avond afscheid van Nelson Mandela. De eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nobelprijswinnaar en inspiratiebron voor velen. Mandela werd 95 jaar oud en overleed in zijn woning in Johannesburg. Overal ter wereld werd de laatste eer bewezen aan de overleden leider.

Voor een bekend Nederlands herenkoppel kwam de dood van de Zuid-Afrikaanse leider misschien niet al te ongelegen. Woensdag was namelijk enige consternatie ontstaan toen de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes in beschonken toestand zoenend werd gespot met een 24-jarige jongeman. Dat was dus níet zijn echtgenoot, roddelkoning Albert Verlinde. Massaal werd er op woensdagavond afgestemd op RTL Boulevard om te zien of Verlinde met de billen bloot ging. Maar meer dan een ‘officiële verklaring’ en de mededeling dat het koppel ‘iets te bespreken heeft’, kregen we niet. Wordt vervolgd…

De ‘officiële verklaring’ van Albert Verlinde in RTL Boulevard           Via ANP

 

Op sportgebied kwam vooral het aanstaande WK voetbal in het nieuws. Eerst werd er geklapt voor de bekendmaking van de officiële wedstrijdbal, de Brazuca. En of dit nog niet genoeg was, vond op vrijdag ook de langverwachte loting plaats voor de poulewedstrijden. Nederland komt uit tegen Spanje, Chili en Australië. De gebeden van Louis van Gaal aan de goede Sint zijn dus helaas niet verhoord. Hoewel: “Het kon slechter.”

Launching of the official ball to Brazil 2014
De presentatie van de wedstrijdbal van het aanstaande WK voetbal maakte het toernooi een stuk tastbaarder.

 

Onze premier Mark Rutte kreeg de afgelopen week een venijnige veeg uit de pan van de Russische ‘kindermishandeldiplomaat’ Dmitri Borodin, die, overigens zonder officiële verklaring, terug moest naar Moedertje Rusland. Borodin liet een afscheidsbrief achter in zijn appartement, waarin de Nederlandse regering de volle laag kreeg, met een persoonlijke sneer aan het adres van de kinderloze Rutte. “Ik accepteer geen morele superioriteit van mensen van mijn leeftijd die geen gezin hebben,” aldus Borodin.

Voorts deed een raadslid in de Hofstad een curieuze uitspraak naar aanleiding van het openstellen van onze grenzen voor Bulgaren en Roemenen (zogenaamde MOE-landers) per 1 januari 2014. Voormalig PVV’er Paul ter Linden opperde om deze arbeidsmigranten alvast een som van 500 euro borg te laten betalen, voor het geval ze hun verkeersboetes niet zouden voldoen.

johnson
De Londense burgemeester Boris Johnson liet zich ongenuanceerd uit over mensen met een laag IQ

Ook de flamboyante Londense burgemeester Boris Johnson maakte een flinke uitglijer. In de jaarlijkse Margaret Thatcher-speech liet hij zich ongenuanceerd uit over de mensen die met een lager IQ bedeeld zijn. De zestien procent van ‘onze soort’, stelde hij, met een IQ van 85 of lager ‘gaat het moeilijk krijgen in het leven omdat hun IQ zo laag is’. Je kunt erop wachten: prompt kreeg hij drie vragen uit een IQ-test voorgeschoteld. Twee beantwoordde hij er fout, en de derde vraag weigerde hij te beantwoorden. Een beetje dom, Boris Johnson.

Tot slot kreeg Edwin de Roy van Zuydewijn afgelopen week zijn gelijk. Hij en zijn vrouw Margarita werden inderdaad jarenlang afgeluisterd. In 2003 deed De Roy van Zuydewijn al eens zijn beklag in HP/De Tijd over een onderzoek naar hem, waarvan nu blijkt dat prins Bernhard daar achter heeft gezeten. In Pauw & Witteman vertelde De Roy van Zuydewijn dat hij het vermoeden (en wellicht ook het bewijs) heeft dat dit onderzoek nog steeds gaande is. Een aantijging die in de politiek nog veel los kan maken.

Onderwerpen