Spring naar de content

Het geloof in de vrije wereld van het internet is een illusie geweest

De bespottelijke brief van een coalitie van acht Amerikaanse internetgiganten aan de overheden van deze wereld heeft één groot voordeel: nu weten we precies welke instrumenten we niet moeten gebruiken voor ons dagelijks internetverkeer. Want de impliciete boodschap van die acht bedrijven is natuurlijk dat zij geen kans zien om de spionage door de overheid tegen te gaan. Bedankt, AOL, Apple, Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter en Yahoo, we gaan u voortaan mijden als de pest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

De acht bedrijven begonnen gisteren een grote actie, met een heuse eigen website, waarin zij oproepen om de privacy van de internetgebruikers te respecteren. Daar moesten wij even smakelijk om lachen: veel van die bedrijven ontlenen hun bestaansrecht aan de handel in onze gegevens. De miljarden winst die Google bijvoorbeeld elk jaar maakt, worden vooral gegenereerd doordat wij zo onvoorzichtig zijn om het bedrijf van allerlei privé-informatie te voorzien waarmee het ons dan gerichte advertenties kan voorschotelen. Over de privacy-bescherming bij Facebook zullen we het maar helemaal niet hebben: die is in feite non-existent.

Wat het werkelijke doel is van de internetmolochen laat zich niet moeilijk raden. Zij vrezen voor hun omzet, winst en voortbestaan. In een laconieke bijzin van het document staat te lezen dat ‘internetgebruikers geen diensten gebruiken die ze niet vertrouwen’, en daar zit ’m inderdaad de kneep: wereldwijd keren vermoedelijk veel mensen zich af van de Amerikaanse diensten en bedrijven omdat ze zo lek als een mandje zijn. De gezamenlijke actie van de acht bedrijven, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis overigens, duidt op een vorm van paniek die wij met enig genoegen gadeslaan.

Naar schattingen van economen en onderzoeksbureaus kan het de Amerikaanse economie tussen de 35 en 185 (!) miljard euro per jaar kosten als internetgebruikers massaal op zoek zouden gaan naar betrouwbaarder alternatieven. Da’s een flink deel van de welvaart waarvan de inwoners van Silicon Valley zo gaarne genieten, en die wij ze ook best hadden gegund als ze wat zorgvuldiger met onze gegevens waren omgesprongen. Want het staat inmiddels wel vast dat de acht bedrijven gewoon volop meewerken aan de overheidsspionage: dat heeft zelfs aan de overzijde van de grote plas al in de courant gestaan.

De brief van de acht multinationals kun je daarom vooral karakteriseren als een vorm van damage control, bedoeld om de honderden miljoenen gebruikers wereldwijd een rad voor de ogen te draaien. Wij vrezen dat het daarvoor te laat is. Het vetrouwen in de blauwe ogen van Google cum suis is definitief verdwenen. Het geloof in de vrije wereld van het internet is twintig jaar een illusie geweest. Helaas.

Onderwerpen