Spring naar de content

Oude leraren worden weggepest (en niet door leerlingen)

Dat leraren hun uiterste best doen om pesterijen de kop in te drukken is bekend. Nu zijn ze zelf een doelwit van bully’s. Scholen moeten bezuinigen, en ze hebben een wel heel makkelijk slachtoffer gevonden: de oudere leraar. Die groep is namelijk makkelijk weg te pesten, zo blijkt uit het groeiend aantal oudere leraren dat de school na een conflict verlaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

In een interview met NRC Handelsblad laat CNV Onderwijs-voorzitter Helen van den Berg weten dat leeftijd onmiskenbaar een rol speelt bij het toenemend aantal conflicten. “Het totale aantal conflicten is toegenomen met een factor 1,2. Bij de groep van 58 tot 64 jaar was dat een factor 5. Er wordt gezegd dat ze niet flexibel genoeg zijn. Of dat ze niet meer goed functioneren. Maar eigenlijk worden ze te oud gevonden, te duur.”
Geld speelt een belangrijke rol, volgens Van den Berg. “Er is de afgelopen jaren veel bezuinigd op onderwijs. Dan is het makkelijker om te bezuinigen op oudere dan op jongere leraren. Een conflict of slecht functioneren wordt als excuus gebruikt.”

Nu de schooldirecties een nieuw slachtoffer hebben gevonden voor pesterijen, kunnen de PABO-studenten opgelucht ademhalen. Die waren inmiddels weggepest naar België. De scholen zijn inmiddels wettelijk verplicht om pesten aan te pakken. Maar wie pakt de scholen zelf aan?

Onderwerpen