Spring naar de content

Exclusief: dit zijn de nominaties voor Sport van het Jaar

Voetbal, tennis en Formule I zijn in de race voor de titel Sport van het Jaar. Dat heeft het NOC*NSF vandaag bekendgemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Voetbal dankt zijn nominatie aan de goede prestaties van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, alsmede de fraaie doelpunten van Zlatan Ibrahimovic en het geweldige spel van Bayern München, tennis is genomineerd voor de overwinning in alle vier de Grand Slam-toernooien – een geweldig succes.

Schaatsboycot
De nominatie van Formule I is verrassend, temeer omdat de prestaties in het wielrennen, de motorcross en het zaklopen ook niet van de lucht waren in 2013. Kennelijk waren de overwinningen van met name Sebastian Vettel (maar ook enkele andere coureurs) voor de nominatiecommissie meer waard dan – pak ’m beet – de zeges in de Ronde van Vlaanderen, de Tour de France en het WK in Florence.
Enkele prominente schaatsers hebben zelfs aangekondigd het Sportgala te zullen boycotten, omdat hun sport helemaal buiten de prijzen dreigt te vallen. Sven Kramer hierover in een gezamenlijk persbericht: “Het schaatsen heeft zelfs in het pre-Olympisch jaar alles gewonnen wat er te winnen valt. Dat je dan door zo’n commissie van wijzen wordt genegeerd”
Presentatrice Dione de Graaff: “Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken en het blijft altijd appels en peren vergelijken. Dit keer is er een banaan genomineerd. Big deal.”

Collega Mart Smeets weigert ieder inhoudelijk commentaar op de nominaties. “Ik kom op tijd, ik doe mijn werk, praat de show op onnavolgbare wijze aan elkaar en vertrek weer. Dit soort dingen gaat volstrekt langs mij heen en daarom heb ik er ook geen mening over. Al is het natuurlijk wel BE-LACH-E-LIJK dat basketbal weer niet genomineerd is.”

Edwin van Calker-Award
Wanneer voetbal zijn nominatie verzilvert en de Edwin van Calker-Award wint, zou dat voor de zeventiende keer zijn – een evenaring van het record van wandelen, dat dateert van 1937. Of dat lukt, weten we 17 december 2013.