Spring naar de content

Waarom Mark Rutte in de leer moet bij Van der Staaij

De SGP, met die schamele drie zetels van de achterban in de Nederlandse biblebelt, krijgt meer voor elkaar dan VVD-leider en pretpremier Mark Rutte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Volgens een analyse van de kranten van De Persdienst is SGP-Kamerlid Kees van der Staaij het beste Kamerlid van 2013. Omdat hij zulke goede voorstellen doet? Nee, daar gaat het in dit geval niet om. Uit de analyse van de kranten blijkt dat Van der Staaij het meest effectief is. Dat houdt in dat zijn SGP met slechts drie van de 150 Kamerzetels heel veel voor elkaar krijgt.

Zeven van de acht SGP-amendementen zijn het afgelopen jaar aangenomen, net als 21 van de 28 moties. Hoe dat komt? Van der Staaij houdt rekening met de formulering van zijn voorstellen. “Ik ga niet veel tijd stoppen in kansloze amendementen.” Dat is natuurlijk heel wijs, anders verspil je alleen maar tijd en belastinggeld, en daar heeft niemand wat aan. Het succes van de aanpak van Van der Staaij staat in schril contrast met het falen van premier Rutte.

Rutte zou eigenlijk in de leer moeten bij Van der Staaij, die met minimale middelen er het meest weet uit te halen. Rutte daarentegen zit met een minderheidskabinet opgescheept (althans, in de Eerste Kamer), waardoor hij continu, opnieuw en opnieuw, moet heronderhandelen. Onder andere om die reden blijft er zo bizar weinig over van de VVD-agenda in het kabinet-Rutte II.

Wat die VVD-agenda ook alweer is? De VVD beloofde heel veel tijdens de verkiezingscampagne van 2012, en eigenlijk heeft Rutte zowat elke verkiezingsbelofte inmiddels wel verbroken. De hypotheekrenteaftrek staat toch niet als een huis, de beloofde 1000 euro belastingkorting voor iedere werkende Nederlander is er niet gekomen, er is weinig tot geen extra geld voor wegen, de belastingen zijn verhoogd, de overheid wordt niet kleiner ondanks de bezuinigingen en aan een maximum van drie procent begrotingstekort wordt ook al niet meer vastgehouden.

Natuurlijk, de SGP maakt geen deel uit van het kabinet en kan dus vrijelijk shoppen bij Rutte en de zijnen, maar de effectiviteit waarmee Van der Staaij met zijn geringe macht omgaat maakt duidelijk dat Rutte nog wel wat van de SGP-voorman kan leren.