Spring naar de content

Meesterlijke manipulatie: hoogopgeleid en ingepakt door een goeroe

Ze zijn rijk, hoogopgeleid en toch missen ze iets: verdieping, genezing, geluk. Het zijn vaak heel normale mensen die in handen vallen van een sekte. Het verhaal van Gijs en Marleen en hun meester Boparo. ”Sommige veertigers nemen een jonge vrouw of een motor, ik ging in een sekte.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Gijs en Marleen (beiden 39) hadden hun leven prima voor elkaar. Ze waren gezond, met hun twee kinderen ging het goed, hij had een goede baan, hun relatie was perfect. “Te perfect,” zegt Marleen. “Juist omdat het zo goed ging, ontstond er behoefte aan verdieping. We gingen op zoek naar een hoger doel in ons leven, een ideaal waaraan we ons konden verbinden. We voelden een onrust die maar niet overging.”
Het stel bezocht een aantal spirituele coaching-cursussen. Dat was leuk, maar de vage stress bleef. Tot de cursusleider Gijs* en Marleen* voorstelde aan Boparo*, een Indiase goeroe die zich al snel ontpopte als een machts- en seksbeluste psychopaat. Achteraf weet Marleen waarom Boparo erg geïnteresseerd was in kennismaking met haar en Gijs. “Wij waren interessant vanwege onze status en ons geld.”
Maar daar was bij die eerste kennismaking nog helemaal niets van te merken. Gijs en Marleen ontmoetten Boparo op een van zijn bijeenkomsten, waar honderden volgelingen rondliepen. Marleen: “Boparo’s uitstraling was overweldigend. Het was alsof er iets met mij gebeurde. Hij had zoveel kracht en energie dat ik het heel eng vond om hem aan te kijken.”
Gijs: “Hij had een soort aanzuigende kracht die je niet kon weerstaan. Je móest gewoon naar hem toe. Boparo zei tegen mij dat hij me geweldig en ontzettend getalenteerd vond. en hij gaf me nog een hele reeks complimenten waar je bleek bij wegtrok. Ik was om. Goh, wat voelde ik me bijzonder. Achteraf gezien snap ik het. Hij sprak me op een hele sluwe manier aan op mijn ambities, die, zo voelde Boparo, diep in mij sluimerden.”

Op een dag deelde Boparo Gijs mee dat hij een shakti, een bijvrouw moest nemen. “Marleen zat erbij, ze hoorde alles. Dat was heel pijnlijk. maar natuurlijk kon Boparo het goed uitleggen. Alle meesters in zijn traditie hadden meerdere vrouwen, dat hoorde er gewoon bij. Natuurlijk ging het hem om Marleen. Als ik een ander had, dan was Marleen gelegitimeerd om een relatie met hem te beginnen. Om de macht over ons te krijgen moest hij ons uit elkaar drijven. Dat speelde hij heel sluw. Ik had namelijk voor Marleen nooit seks met een andere vrouw gehad; we waren zeventien toen we elkaar ontmoetten. Ik was best nieuwsgierig naar andere vrouwen. Boparo voelde dat natuurlijk aan. ‘Buitenstaanders snappen het niet, maar in spirituele kringen is dit normaal,’ hield Boparo ons voor. “Jullie verspreiden op deze manier liefde.’ Dan wil je niet ouderwets zijn.”

*De namen zijn om privacy-redenen gefingeerd.

Lees het hele artikel ‘Verlichting? Oplichting!’ van Carine Damen in ons dubbeldikke winternummer, dat vanaf 11 december in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een abonnement af.