Spring naar de content

Weekoverzicht 50: Een psychotische doventolk, kleuters op tuimelcursus en Kees Brusse

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord én beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het Mandela-circus denderde de afgelopen week met onverminderde vaart voort. Wereldleiders van allerlei snit reisden af naar Zuid-Afrika om afscheid te nemen van de grote leider. Zo ook de Surinaamse superboef Desi Bouterse, die Mandela ‘een moreel voorbeeld voor iedereen’ noemde, om enkele dagen later zijn ware aard weer te laten zien door het Surinaamse Jeugdjournaal op zwart te laten zetten.

Barack Obama hield een inspirerende en veelgeprezen speech tijdens de herdenking van Mandela, maar die werd niet ondertiteld en was daarom niet te volgen door onze dove medemens. De tolk die op slechts enkele meters afstand van de Amerikaanse president stond moest dit probleem tackelen, maar leek het spoor volledig bijster en stond maar wat in het wilde weg te zwaaien. Later gaf de man toe te lijden aan schizofrenie en op wat het mooiste moment in zijn carrière had moeten zijn last te hebben gehad van een psychose. Naar zijn zeggen zag hij engelen op het stadion af komen, anderen zagen hem hondjes van ballonnen maken.

Maar de Mandela-tolk was niet de enige die zichzelf te kakken zette. Ook onze eigen NOS sloeg een aardige flater door de uitzending van de begrafenisplechtigheid een uur te laat te beginnen. Volgens presentator Rob Trip begon het hele spektakel ‘wat eerder dan we allemaal gedacht hadden’. Misschien een idee om de hele redactie een horloge als kerstgeschenk cadeau te doen?

Former South African President Nelson Mandela luying in state
De doventolk had bij de herdenking van Nelson Mandela last van een psychose.

Afwezig bij de herdenkingsbijeenkomst was de jeugdige Noord-Koreaanse despoot Kim Jong-Un. Buiten het feit dat dit bedenkelijke sujet waarschijnlijk geen uitnodiging had, waren er andere dingen gaande in de Aziatische schurkenstaat. Zoals het berechten en executeren van een belangrijk partijlid op verdenking van hoogverraad.

N. Korea's No. 2 man Jang Song-thaek executed for treason
De tweede man van Noord-Korea werd om zeep geholpen.

Jang Song-Thaek, een oom van Kim Jong-un en voorheen de tweede man van de communistische republiek, werd aan zijn eind geholpen wegens verraad aan de revolutie. Volgens experts kan de executie betekenen dat de president sterk in het zadel zit, maar het wegvallen van een belangrijke pijler als Jang zou ook kunnen duiden op een schifting van de macht binnen de instabiele regering.

In eigen land was er nieuws op showbizzgebied. Gordon vloog weer finaal uit de bocht. Ditmaal kwamen er geen racistische uitspraken uit de mond van de blonde Blaricummer, maar moest Connie Breukhoven het ontgelden. De twee hebben al een tijdje een vete, en relkoning Gordon besloot het vuurtje nog eens extra op te stoken door tijdens een benefietshow van zijn programma Effe geen cent te makken Breukhovens telefoonnummer tot twee keer toe te noemen zodat de kijkers dit ‘eenzame oudje’ konden bellen. Dat gaat de Blaricummer waarschijnlijk een fikse boete kosten. Die had hij beter aan het Ouderenfonds kunnen geven.

KEES BRUSSE
De acteur Kees Brusse overleed op 88-jarige leeftijd.

Daarnaast kwam het droeve nieuws tot ons dat acteur Kees Brusse dinsdag op 88-jarige leeftijd is heengegaan. Afgelopen zomer had HP/De Tijd nog een groot interview met Brusse, over zijn jeugd, zijn relatie met zijn vader die hem in de steek liet, en de emoties die hem tot een beter acteur hadden gemaakt.

Terwijl in het Hoge Noorden de Nobelprijzen werden uitgereikt, werd in onze contreien het publiek opgeroepen om een ergerniswekkend woord uit de Nederlandse taal weg te stemmen. Onder de genomineerden waren ‘selfie’, ‘swag’ en ‘papadag’. Uiteindelijk werd het woord ‘kids’ uit onze taal gebonjourd. Gaarne niet meer gebruiken dus, bevolking van Nederland en Vlaanderen.

Ajax speelde woensdagavond tegen AC-Milan. Een veelbesproken wedstrijd, gezien de hoge verwachtingen die op de Amsterdamse club rustten sinds de verrassende overwinning op FC Barcelona. Helaas kon Mokums trots de verwachtingen niet waarmaken en eindigde de match geheel en al zonder treffers. Tekenend voor de pot anti-voetbal was de vergelijking van Frank Heinen over de laatste omhaal van de match, door Davy Klaassen in de 93ste minuut: ‘als een kleuter op tuimelcursus’. In de eredivisie lukte het Klaassen wel om in de blessuretijd te scoren. Ajax won zondagavond dankzij een doelpunt van de jonge Ajacied met 2-1 van Cambuur Leeuwarden.

Champions League AC Milan vs Ajax
De wedstrijd AC Milan-Ajax eindigde in een teleurstellend 0-0.

Voetbal is oorlog, en een oorlog wordt soms op verscheidene gebieden tegelijk uitgevochten. Slechts zes dagen na de WK-loting ging onze poulegenoot Chili (jawel, dat Zuid-Amerikaanse land met de vorm van een lintworm) in de aanval met een op het WK geïnspireerd reclamespotje. Hoewel het Nederlands dat in het filmpje van het Chileense biermerk Cristal wordt gesproken meer als Vlaams klinkt, is het een grappige eerste zet. Het wachten is nu op een tegenactie van Heineken of Bavaria…

hp

Tot slot hadden wij van HP/De Tijd zelf ook een nieuwtje. Preciezer gezegd: een nieuw nummer. Onze wintereditie is dubbeldik en telt maar liefst 132 pagina’s gewijd aan het thema Geluk & Optimisme. Voor een overzicht van de artikelen klikt u hier.