Spring naar de content

Zien: gênante Rutte vs. Verdonk-vete uitgevochten op tv

Inmiddels is Mark Rutte alweer drie jaar premier van ons land en zit Rita Verdonk al enige tijd thuis. Maar het had niet veel gescheeld of het was andersom geweest, zo maakt het AVRO-tweeluik Mark vs. Rita nogmaals duidelijk. De eerste aflevering, die gisteravond werd uitgezonden, laat een tot op het bot verdeelde VVD zien, een groot contrast met de huidige toestand in wat nu de grootste partij van het land is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Vooral de laatste tien minuten van de documentaire zijn illustratief voor het leed dat in sommige VVD-kringen nog niet helemaal geleden is. De locatie is geniaal gekozen: de lege hotelzaal waar toenmalig partijvoorzitter Jan van Zanen op 31 mei 2006 de verrassende uitslag voorlas: Mark Rutte werd lijsttrekker in een nipte overwinning op Rita Verdonk.

Het is in deze zaal dat de VVD'ers Frits Huffnagel (destijds campagneleider van team Rutte) en Ed Sinke (hoofd team Verdonk) elkaar zeven jaar na dato opnieuw treffen. Het begint allemaal hoffelijk. De twee vroegere partijgenoten begroeten elkaar joviaal en stellen vast dat de laatste keer dat ze elkaar zagen bij een show van Hans Klok moet zijn geweest.

Maar al snel is het gedaan met het oude-jongens-krentenbroodsfeertje en komen blijkt er nog heel wat oud zeer te zitten. Sinke noemt Huffnagel een ‘leugenaar’, en wordt vervolgens zelf voor 'een slechte verliezer' uitgemaakt. Daar lijkt wat in te zitten: Sinke behoorde inderdaad tot het verliezende kamp-Verdonk.
Toch komt ook Huffnagel al gauw in een negatief licht te staan. Als hij tot driemaal toe “Bekijk de uitzending maar” als tegenargument aanvoert, blijft van zijn geloofwaardigheid niet veel over. Uiteindelijk verlaat Huffnagel het strijdtoneel met een gespeelde nonchalance die zijn onderhuidse woede met geen mogelijkheid kan verbloemen. Heerlijke, maar o zo gênante televisie.

Volgende week maandag wordt het tweede deel van ‘Mark vs. Rita’ uitgezonden. Bekijk de volledige uitzending met in de laatste tien minuten het gesprek tussen Sinke en Huffnagel hier