Spring naar de content

Help, het gaat niet goed met de banaan

Voor veel landen is het een belediging, maar Costa Rica mag met recht een bananenrepubliek genoemd worden. Het Latijns-Amerikaanse land is namelijk een van de belangrijkste bananenproducenten ter wereld. In Costa Rica voltrok zich recentelijk dan ook een nationale ramp toen een vijfde van de bananenoogst verloren ging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De oorzaak? Een insectenplaag, die weer het gevolg zou zijn van de opwarming van de aarde. Het fruit wordt door luizen zodanig aangevreten dat het ongeschikt wordt voor consumptie, waardoor Costa Rica niet aan zijn exportafspraken kan houden.

Banaanetende schimmel
De mislukte bananenoogst in Costa Rica staat niet op zichzelf. Onderzoekers waarschuwen er al langer voor: het gaat helemaal niet goed met de banaan. Luizen en ander ongedierte vormen een grote bedreiging voor de productie van de gele vrucht.
Een nog veel groter gevaar is volgens experts de ‘banaanetende schimmel’ usarium oxysporum f.sp. cubense. Tot voor kort was deze schimmel nog nooit buiten Azië en Australië aangetroffen, maar onlangs dook hij ook op in bananenplantages in Jordanië en Mozambique. De schimmel kan zich verspreiden via een kleine hoeveeleid besmet zand, en volgens wetenschappers is het dan ook een kwestie van tijd voordat de schimmel de Atlantische Oceaan is overgestoken naar Latijns-Amerika, waar de meeste exportbananen worden geteeld.

Banaanloze toekomst
Volgens het Voedingscentrum eet een gemiddeld Nederlands gezin 14,7 kilo banaan per jaar. De vrucht is daarmee, net als de appel en de sinaasappel, een van de populairste vruchten in ons land.
We moeten ons dus maar vast mentaal voorbereiden op een banaanloze toekomst, dan kan het alleen maar meevallen.

Onderwerpen