Spring naar de content

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2013: grammatica vs. spelling

Taalvirtuoos, -nazi of -liefhebber – hoe u ze (of uzelf) ook wil noemen: vanavond zitten ze allemaal stipt om 21.30 klaar om mee te doen aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2013 (op Nederland 1).  Dit jaar is de tekst geschreven door cabaretier en schrijver Kees van Kooten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Dat het grappig wordt staat vast, dat kan niet anders met Van Kooten. En dat de tekst ook andere aspecten van onze eigen taal zal blootleggen dan in andere jaren gebeurde, is al bekend. Vorige week meldde Van Kooten namelijk in De Wereld Draait Door dat hij alleen correct spellen ‘zo kinderachtig’ vindt. Hij ziet graag meer aandacht voor grammaticale fouten, die hij ‘vele malen belangrijker’ vindt dan spelfouten. 

Bij DWDD bewees Van Kooten overigens dat hij naast het schrijven van een tekst ook zeer goed is in voorlezen. Of presentator Philip Freriks dat gaat evenaren…

Nederlanders vs. Vlamingen
Het is geen geheim dat de Vlamingen het al jaren stukken beter doen dan wij Nederlanders. Vooral onze prominente medelagelanders hebben het vaak moeten afleggen tegen hun zuidelijke collega’s. Slechts zes keer won een Nederlander; van 2000 tot 2009 heersten de Vlaamse prominenten. Mei Li Vos (2010) was de eerste die de Vlaamse hegemonie doorbrak, en Herman van der Zandt maakte ons vorig jaar ook trots door te winnen. Het gewone volk verdeelde de winst iets evenrediger, maar ook daar zijn de Belgen sterker: twaalf keer waren zij winnaar, tegenover elf overwinningen aan onze kant.

De beste voorbereiding
Doordat Van Kooten vorige week al verklapte dat hij niet alleen op spelfouten zou letten, maar ook op grammaticale fouten – zoals het verkeerde gebruik van ‘tenzij’ en ‘mits’ – kon iedereen die wil meedoen daar alvast rekening mee houden. Je echt goed voorbereiden blijft lastig, aangezien de tekst jaarlijks van een andere hand komt én onmogelijk te voorspellen valt welke woorden er voorbij zullen komen. Ouderwets dictee oefenen kan nooit kwaad. En wat boeken van Van Kooten, zoals het Boekenweekgeschenk, doorbladeren waarschijnlijk ook niet.