Spring naar de content

Geruststellend idee: de AIVD heeft een beperkt budget

Hoe voorkomen we dat de Nederlandse geheime dienst AIVD gaat lijken op de Amerikaanse NSA? Dat is een vraag die politici op het Binnenhof bezighoudt en waar ze hopelijk slapeloze nachten van hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Zijn er nieuwe controlemechanismen nodig? Heeft de minister van Binnenlandse Zaken meer mankracht nodig om alle verzoeken van de AIVD goed te kunnen beoordelen? Of moet de wet worden aangescherpt? Niets van dat alles, het antwoord op de vraag hoe NSA-praktijken te voorkomen is veel simpeler dan gedacht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het draait allemaal om geld. Om ‘niet te veel’ geld, om precies te zijn. Volgens de vertrekkend voorzitter van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten Bert van Delden zijn er momenteel geen NSA-praktijken bij de AIVD en kan dat makkelijk zo blijven. Hoe? Door het budget van de AIVD niet al te groot te maken.

Van Delden is ervan overtuigd dat de Amerikaanse NSA zo uitgebreid kan spioneren door het ‘bijna onbeperkte budget’. En daar is bij het Nederlandse broertje echt geen sprake van. “Je moet niet bezuinigingen op onze veiligheidsdiensten, maar je moet ze ook geen honderden miljoenen geven, want dan gaan ze zulke dingen doen,” aldus Van Delden in een interview met De Persdienst.

Nu wil het geval dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie) van plan was flink te bezuinigen op de AIVD, onder andere op de buitenlandtak van de dienst, maar die miljoenenbezuiniging heeft hij uiteindelijk teruggedraaid. Zowel de veiligheidshaviken als de privacy-voorvechters kunnen tevreden zijn: er wordt niet bezuinigd, maar het budget wordt ook niet uitgebreid en is ook zeker niet onuitputtlijk, zoals in Amerika. Kortom, we kunnen weer rustig gaan slapen.

Onderwerpen