Spring naar de content

Oud CIA-baas: ‘Edward Snowden moet worden opgehangen’

Amnestie voor NSA-klokkenluider Edward Snowden? No way, aldus James Woolsey, die van 1993 tot 1995 directeur van de CIA was. “Hij moet worden opgehangen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

In de Verenigde Staten is de haat jegens klokkenluider Snowden inmiddels zo groot dat er waarschijnlijk geen sprake zal zijn van amnestie. Hij moet en zal vervolgd worden voor verraad, vinden veel Amerikanen, onder wie de bazen van de inlichtingendiensten en het Witte Huis van president Barack Obama.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Oftewel, als Snowden niet voor de rest van zijn leven in de gevangenis wil belanden, kan hij beter in Poetins Rusland blijven. Nou ja, gevangenis… Als het aan oud-CIA-baas Woolsey ligt gaat de klokkenluider helemaal niet de cel in, maar wordt Snowden veroordeeld wegens hoogverraad en vervolgens opgeknoopt.

Dat zei Woolsey afgelopen week op de Amerikaanse televisiezender Fox News. Snowden amnestie geven vindt hij ‘idioot’. “He should be prosecuted for treason. If convicted by a jury of his peers, he should be hanged by his neck until he is dead.” Woolsey zei dat in een reactie op de instelling van een werkgroep van de NSA, die onderzoekt of Snowden terug mag komen naar de VS als hij belooft niets meer te lekken.

Snowden heeft naar het schijnt nog heel veel geheime informatie op zak. Eerder liet hij al een goedbetaalde baan, een mooi huis en zijn vriendin achter op Hawaï om de geheimen over de NSA te kunnen onthullen. Het is nu de vraag of hij tot het gaatje durft te gaan of dat hij het voor gezien houdt en terug wil naar de VS, waar hij het risico loopt op een lange gevangenisstraf en misschien zelfs, als het aan Woolsey ligt, de doodstraf.