Spring naar de content

Het einde van de man die bijna een legende was

Op 12 juni 2011 schoot Tim Danielson zes keer op zijn vrouw Qi, liep vervolgens naar zijn kamer en probeerde zichzelf van het leven te beroven met behulp van koolmonoxide. Dat mislukte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Een dag eerder was het 45 jaar geleden geweest dat Danielson in het Balboa Stadium in San Diego de tweede Amerikaanse highschool-atleet werd die de koninklijke afstand van de mijl binnen vier minuten aflegde. Een prestatie die hij nooit meer zou verbeteren of zelfs maar evenaren.

Ondanks die legendarische prestatie werd Danielson zelf geen legende. De geschiedenis is niet geïnteresseerd in nummers twee.
Zijn loopbaan was kort en hevig en werd al vroeg gesmoord in Tims enige talent dat nog groter was dan zijn uithoudingsvermogen: zijn aanleg om overal een zootje van te maken.
Drie keer trouwde hij, de ene keus was nog beroerder en onbegrijpelijker dan de volgende. Qi ontmoette hij in een winderige uithoek van het internet, in een praatdoos voor herkansers in de liefde.
Qi zat op dat moment in de gevangenis.

Het derde huwelijk
Ondanks – of dankzij – die omstandigheid raakte Tim Danielson geïntrigeerd door die Chinese vrouw die hem aan de andere kant van de wereld zo vrijpostig zat uit te horen over zijn verleden. Hij kende dat soort vrouwen niet, hij kende überhaupt niet zoveel mensen. Als je destijds een eufemisme voor Tim Danielson zou hebben moeten bedenken, dan was dat ‘sociaal onhandig’ geweest.
Je had hem ook kunnen omschrijven als ziekelijk verlegen. En als alcoholist. Al was hij alweer een paar jaar nuchter.
Ook het derde huwelijk van Tim Danielson werd een slagveld. Met het ongeluk keerde ook zijn drankzucht terug. En in de alcoholparanoia die hem al gauw weer vergezelde als een onprettige lijfgeur, was hij er al gauw van overtuigd dat Qi hem bedroog met andere mannen.
Toen zijn vermoedens werkelijkheid bleken, maakten alle loszittende draadjes in het hoofd van Tim Danielson tegelijkertijd contact.

Afwezig
Een paar dagen later kwam hij niet opdagen op een groots opgezette reünie van oud-atleten. De avond voordien had organisator Ralph Serna een e-mail ontvangen: Tim Danielson zou helaas niet aanwezig kunnen zijn. Tim Danielson zou vermoedelijk nooit meer aanwezig kunnen zijn. Alles wat hij in nog geen vier minuten had opgebouwd, had hij in nog geen dertig seconden omver getrokken.