Spring naar de content

Overzicht: drugssmokkel vanuit Suriname en de Antillen in 2013

Gisteren werd een dertienjarig Antilliaans meisje door de Marechaussee op Schiphol opgepakt omdat ze cocaïne in haar vagina verstopte en daarmee probeerde het land te betreden. Heel veel treuriger dan dit bericht zal het hopelijk niet worden, maar de geschiedenis leert ons dat bolletjesslikkers hardleers zijn en waarschijnlijk zullen er nog velen vanuit de Antillen en Suriname proberen om via een retourtje Nederland een paar barkie te verdienen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robert Alting

Het is één van de weinige zekerheden in het leven: vanuit Suriname wordt drugs gesmokkeld naar Nederland. Voor mensen die de website van de Ware Tijd, de kwaliteitskrant van Suriname, in de gaten houden, is het waarschijnlijk ook niet echt meer een verrassing als er weer eens een bericht verschijnt dat een drugskoerier is opgepakt. Hoewel er vanuit Suriname veel kritiek op is, is het ook niet voor niks dat passagiers vanuit de Antillen en Suriname al jarenlang aan een grondige honderdprocentscontrole worden onderworpen. Onder andere de Nationale Ombudsman heeft zijn vraagtekens gezet bij deze minutieuze check van alle passagiers, maar de resultaten zijn helder. De balans voor 2013 moet nog worden opgemaakt maar in 2012 zijn op Schiphol 398 koeriers op vluchten uit Paramaribo aangehouden met een smokkelwaar van in totaal 467 kilo cocaïne.

Dit jaar kende, naast het dertienjarige meisje, nog een aantal opvallende aanhoudingen en veroordelingen. Een kort overzicht.

Monique Breeveld is de opvallendste naam in de lange lijst van bolletjesslikkers. In Nederland is ze onbekend, maar u zou haar misschien kunnen zien als de Surinaamse equivalent van Linda de Mol. Ze komt uit een vooraanstaande en welgestelde familie en daarnaast is ze een bekende televisiepresentatrice. In mei werd ze op Schiphol opgepakt met twee kilo cocaïne in haar handbagage. De drugs zaten als chocoladesnoepjes verpakt in haar handbagage en had een straatwaarde van 70.000 euro. Ze moet twee jaar brommen.

Het Surinaamse opiniemaandblad Parbode noemt in een artikel op hun website elf leden van een Surinaamse muziekband die in juni wegens drugshandel werden veroordeeld. ‘De acht mannen en drie vrouwen, die een aantal optredens overzee zouden geven, hadden in totaal 9,5 kilo cocaïne met een straatwaarde van 1,9 miljoen euro bij zich. Culturele groepen uit Suriname zijn bij aankomst in Nederland meestal bij voorbaat al verdacht. Tal van brassbandleden, andere artiesten en hun hulpjes zijn de afgelopen jaren het veroordeelde elftal voorgegaan.’

Dat Suriname zelf ook niet stil zit in hun strijd tegen de drugssmokkel, blijkt uit de aanhouding van een hoogzwangere 23-jarige vrouw op Zanderij, het vliegveld van Suriname. Op dinsdag 19 februari werd door de Surinaamse douane 157 bolletjes cocaïne aangetroffen in haar ruimbagage. Ook had ze een langwerpig pakket cocaïne bij zich dat ze vlak voor landing op Schiphol in haar vagina moest verstoppen. Dagblad Suriname, dat het nieuws van deze aanhouding bracht, meldde verder dat haar ongeboren kind onschuldig was.

Op 3 juli werd op Schiphol een Surinaamse man aangehouden die ruim 4,2 kilo cocaïne Nederland wilde binnensmokkelen. De drugs waren verstopt in vijf potten limonadepoeder en drie potten pindasambal. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden.

Dit is een slechts een greep uit de aanhoudingen. En hierbij geldt natuurlijk: je weet hoeveel drugs je pakt, hoeveel je niet pakt blijft gissen. Maar de vraag blijft ook vooral wat iemand bezielt om de gok te nemen en drugskoerier te worden. De tragiek van de bolletjesslikker is dat je nooit weet of je met een schurk of een sukkel te maken hebt, die door de grote drugsbonzen zonder gewetenswroeging in de fuik van de honderdprocentscontrole wordt gestuurd.

Onderwerpen