Spring naar de content

Hoe de Duitsers Amazon bestrijden

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Daar kon je natuurlijk op wachten: na alle affaires en schandalen keert het Duitse volk zich massaal af van de Amerikaanse digitale suprematie. Het grootste en sterkste land van Europa is doende een eerste slachtoffer te maken: de internetgigant en boekhandelaar Amazon. Die had in Duitsland een marktaandeel van bijna 50 procent, maar wordt in rap tempo ingehaald door de eigen Duitse e-bookreader Tolino. Daar kunnen we in Nederland nog een voorbeeld aan nemen.

Amazon staat er in Duitsland toch al niet al te best op: werknemers in de distributiecentra staken er al maanden vanwege de slechte werkomstandigheden. En omdat uitgevers en boekhandelaren met lede ogen aanzagen dat de eigenheid van het Duitse boekwezen verloren dreigde te gaan, sloten zij eerder dit jaar een grote alliantie: onder leiding van Deutsche Telekom introduceerden zij een eigen e-reader. Die heeft inmiddels een marktaandeel van 37 procent, waar dat van de Kindle van Amazon van 48 naar 43 procent duikelde. Een groot kerstoffensief moet er dezer dagen voor zorgen dat de Duitse e-reader een voorsprong pakt.

Bij onze grootste buur en belangrijkste handelspartner zien ze namelijk wel degelijk in dat het digitale boek de toekomst heeft. Van de bestsellers daar wordt inmiddels de helft als e-book verkocht en dus gelezen op een Duits apparaat. Boekketens als Thalia, Hugendubel, Weltbild en Bertelsmann schatten het totale aandeel van e-books eind dit jaar op 10 procent en rekenen op een sterke doorgroei. Ook ‘die Sprache der Dichter und Denker’ gaat dus digitaal, zij het wat later dan in de Angelsakische landen. En zoals gebruikelijk pakken de Duitsers het grondig aan: de Tolino e-reader kan praktisch alle boekformaten aan, waar de Kindle van Amazon alleen overweg kan met zijn eigen versleutelde bestanden.

Daarvan kunnen wij in Nederland alleen maar dromen, terwijl de e-ink-technologie eind jaren negentig van de vorige eeuw notabene in een Eindhovens laboratorium is uitgedokterd. Onze grootste boekhandelketen, Libris, probeert ons apparaten van een Canadese multinational te slijten en levert ons dus over aan een online boekhandel in Canada of Luxemburg. Voor het Nederlandse e-book zijn we straks bovendien afhankelijk van het Centraal Boekhuis, dat allerlei hier al besproken malle regeltjes wil introduceren.

Uitgevers en boekhandelaren in dit land zouden er goed aan doen het Duitse, zeer succesvolle, model eens goed te bestuderen. En wellicht zelfs over te nemen. Er is een wereld te winnen nu de Europese consument murw is gebeukt door onder meer de NSA-spionageaffaires. Die zorgen voor een gezond wantrouwen tegen alle digitale speeltjes die vanaf de overkant van de Atlantische Oceaan worden aangeboden. Hoe je het wendt of keert: dan is Duitsland nog steeds een stuk dichterbij.