Spring naar de content

Uitlatingen Jeroen Dijsselbloem over bankentest zijn levensgevaarlijk

Het Financieele Dagblad tekent uit de mond van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op: ‘Bankentest zal in veel landen meevallen’. Hij vertelde dat zondag in Buitenhof.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Op dit moment worden onder regie van de Europese Centrale Bank de 130 grootste banken van de Europese Unie aan een stresstest onderworpen. Dat is al de derde keer, en de vorige keren waren geen onverdeeld succes. Kort na het bekendmaken van de resultaten ervan moesten zojuist in goede financiële gezondheid verklaarde banken alweer worden gered.

Stelt u zich eens voor dat een stuk of tien van uw meest dierbare familieleden de weg op gaan op een dag die traditioneel bekendstaat als de dag met de meeste dodelijke verkeersslachtoffers. De minister heeft vooraf nog gezegd dat de mate waarin die tien er levend vanaf zullen komen 'best wel zal meevallen'.

Hoe rustig staat u die dag in het leven?

Terwijl de Europese ministers van Financiën het vorige week alleen nog maar op papier eens werden over een resolutiemechanisme en alle vitale details nog moeten worden ingevuld, weten we – zie Dijsselbloem – nu al dat we rekening moeten houden met slachtoffers. De vraag is waarom hij dat nu al kwijt wilde. Wat weet hij?

Maar nog gevaarlijker vind ik zijn normaal gesproken overbodige toevoeging ‘in de meeste landen’. Dat banken er niet overwegend goed bij staan is een publiek geheim. Maar dat kennelijk de hele bankensector in bepaalde landen hulp nodig zal hebben – je kunt toch nauwelijks iets anders concluderen – is een zeer verontrustend idee.

De discussies over wie wat zal moeten betalen en op welk moment om een bank te redden zijn nog nauwelijks begonnen, laat staan dat ze in welke wetgeving dan ook al zijn vastgelegd. Ik schreef daar kort geleden al over.

Bereid u zich voor op een tumultueus 2014. What else is new?

Onderwerpen