Spring naar de content

Weekoverzicht 51: stickers plakken, onrust in Maastricht en kerst-kneuterigheid

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord én beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Zo vlak voor het einde van het jaar liet Geert Wilders weer van zich horen. De blonde god uit Venlo is nooit vies van een relletje en kwam ditmaal met een omstreden stickeractie. Sympathisanten van zijn ideeën konden gratis en voor niets een sticker bestellen waarmee ze in algemeen beschaafd Arabisch hun ongenoegen kunnen uiten over de islamisering van Nederland.

European Council Summit in Brussels
Zo ziet hij er dus uit: Mariano Rajoy

Ook was er een pijnlijk akkefietje in de buitenlandse politiek, met de Spaanse premier Mariano Rajoy in de hoofdrol. Hij lag al onder vuur vanwege de langdurige misère in zijn land en de aanhoudende separatistische verlangens van onder anderen de Catalanen. Maar in Brussel werd Rajoy door de beveiliging bij een EU-top niet eens meer herkend. Het kan verkeren…

In de hoofdstad van onze meest zuidelijke provincie rommelde het vrolijk door. #Onnogate kreeg een venijnig staartje toen zich een tweede toyboy van de Maastrichtse burgemeester meldde. De jongeman deed zijn verhaal in roddelblad Privé, waarna alle landelijke media linea recta de A2 naar Maastricht namen om het crisisberaad over het lot van de burgervader te verslaan. Op Twitter waren de grappen en grollen niet van de lucht. Onderstaande foto is overigens géén bewerking, maar een gelukkige samenloop van omstandigheden.

Weer crisisoverleg om affaire Onno Hoes
De Maastrichtse burgervader Onno Hoes verklaarde ‘niet roomser dan de paus’ te zijn

 

Of het indirect met Hoes te maken had weten we niet, maar de supporters van de Maastrichtse voetbalclub MVV wisten zich afgelopen week ook niet te gedragen. Na een voor de Maastrichtenaren dramatisch verlopen bekerwedstrijd tegen JVC Cuijk werd Tini Ruijs, de trainer van de club, belaagd door zijn eigen supporters. Ternauwernood kon worden voorkomen dat Ruijs rake klappen kreeg; zijn gezin moest onder politiebegeleiding de tribune verlaten.

52nd Grammy Awards at Staples Center in Los Angeles
Beyoncé-fans, haal uw hart op!

De fans van Beyoncé konden hun hart ophalen. De Amerikaanse zangeres leverde woensdag een nieuw album af met veertien nieuwe liedjes en maar liefst zeventien clips. Het werd lovend ontvangen, en wat nog bijzonderder was: ze had het project geheim weten te houden, en dat in de tijd van Twitter en andere sociale media. De titel van het album getuigt van Beyoncé’s zelfvertrouwen: A Girl Who Runs the World.

Het nieuwe album van Beyoncé komt net op tijd voor de jaarlijkse actie van radiostation 3FM: Serious Request. Mocht u de afgelopen jaren de Kerst elders hebben doorgebracht: dit is een actie waarbij Giel Beelen en enkele andere vlotte babbelaars een week lang in een glazen huis op groentesapjes leven en plaatjes voor het goede doel draaien terwijl ze donaties in ontvangst nemen. Of u dat geweldig moet vinden of commerciële onzin, kunt u hier lezen.

Het Glazen Huis: Serious Request
V.l.n.r. dj’s Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen laten de tussenstand van de Serious Request-actie zien

Het motto van Serious Request luidt dit jaar: Let’s clean this shit up. De opbrengst is bestemd voor betere sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden. In tegenstelling met wat Frank Heinen enkele maanden geleden op deze website schreef, gaat die dit jaar dus níet naar het zieltogende Nederlandse clubvoetbal. Onze excuses voor de eventueel gezaaide verwarring.

Want zo slecht is het eigenlijk niet gesteld met het Nederlandse voetbal, althans in de eredivisie. Spraken we vorige week al over tuimeltalent Davy Klaassen, deze week speelde een nóg jongere Ajacied zich in de kijker tijdens de wedstrijd tegen Roda. Als een duveltje uit een doosje maakte de zeventienjarige Jairo Riedewald zijn competitiedebuut, en scoorde daarbij twee keer in de slotminuten. Daarmee wist hij de 1-0 achterstand van de Amsterdammers om te buigen in een overwinning, de mijnwerkers uit Kerkrade verbijsterd achterlatend.

Met de 2-1 overwinning gaan de Amsterdammers als koploper in de eredivisie de winterstop in, gevolgd door Vitesse. PSV won afgelopen zondag met 2-0 van ADO Den Haag, de Eindhovenaren overwinteren op de zevende plek.

hpHet jaar 2013 loopt op zijn eind en daarmee komen ook de feestdagen dichterbij. Misschien houdt u van de gezellige kneuterigheid van kerst, of misschien hebt u er juist een enorme hekel aan.

Hoe het ook zij: mocht u tijdens de donkere dagen behoefte hebben aan exquise leesvoer, of bent u nog op zoek naar een leuk cadeau, dan ligt ons dubbeldikke winternummer over het thema Geluk & Optimisme voor u klaar in de winkel. Voor een overzicht van de artikelen klikt u hier.

Wij wensen u alvast een hele fijne kerst!