Spring naar de content

Hoe de Amerikanen ons land veroveren

Wonderlijk dat niemand vragen stelt nu ons land in rap tempo een digitaal filiaal van de Verenigde Staten dreigt te worden. Zeker nu is gebleken dat Amerikaanse internetgiganten bijzonder onzorgvuldig omgaan met de gegevens die we hen zo ruimhartig verstrekken. Met drie nieuwe gigantische datacenters van Amerikaanse makelij wordt de controle op ons doen en laten wel erg gemakkelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Dit weekend kondigde Microsoft aan dat het in het Noord-Hollandse Middenmeer een enorm datacentrum gaat bouwen, van stroom voorzien door de omringende kassen en handig verbonden aan een transatlantische kabel. Apple denkt aan een nieuw centrum in het noordoosten van ons land, bij de Eemshaven in Groningen want ook daar komt een zeekabel aan land. Google had daar al een gegevensverwerker die al onze zoekvragen en onze email rechtstreeks doorspeelt naar het hoofdkantoor in de States en wil er nog een nieuwe bijbouwen.

Paranoïde samenzweringsvrezer
Het gaat niet te ver om te zeggen dat al die investeringen vragen opwerpen over onze nationale veiligheid en zelfs onze onafhankelijkheid: de Amerikanen investeren hier niet vanwege onze mooie blauwe ogen, maar omdat ze vanaf deze locaties makkelijker controle kunnen uitoefenen op ons internetgedrag en vermoedelijk dat van de rest van Europa. Werd je vroeger vanwege dit soort beschuldigingen nog wel eens weggezet als een paranoïde samenzweringsvrezer, sinds deze zomer weten we dat onze ernstigste angsten de waarheid zijn: alles wat wij digitaal doen en laten ligt onder het vergrootglas van (onder meer) de NSA.

Het zal wel geen toeval zijn dat Microsoft, Apple en Google het toch redelijk perifere Nederland uitzoeken voor hun nieuwe investeringen en niet bijvoorbeeld de heel wat centraler gelegen landen als Duitsland en Frankrijk. Nergens in Europa is het na de onthulling van de afluisterschandalen zo muisstil gebleven als juist in Nederland. Bij onze oosterburen en zelfs in het Europees Parlement is met grote verontwaardiging gereageerd, hier te lande haalde men de schouders op en gmailde fluitend verder.

De enige Nederlander die wel adequaat reageerder was onze EU-commissaris Neelie Kroes maar die werkt dan ook in het buiternland. Zij ondersteunde de in Duitsland ontstane oproep voor een eigen Europees internet of althans een onafhankelijke tak daarvan op het oude continent. In Duitsland zijn daartoe al de eerste stappen gezet. In Nederland komen we niet verder dan de fatalistische constatering dat we ‘te klein’ zijn voor digitale eigenrichting.

Hoewel bestuurders van Groningen tot Noord-Holland opgetogen reageren op de Amerikaanse plannen (vooral vanwege de werkgelegenheid die in de praktijk tegen zal vallen) zou het niet zo gek zijn als onze nationale overheid eerst eens in gesprek gaat met Microsoft, Apple en Google. Bijvoorbeeld om meer inzicht te krijgen in het soort gegevens dat straks in ons land wordt verwerkt. En natuurlijk om garanties te krijgen dat die gegevens niet in ‘verkeerde’ handen terecht komen.