Spring naar de content

Vijf kostuumdrama’s die u de kerst wel doorloodsen

Amerikaanse kerstfilms als Santa Clause, Home Alone, The Grinch en vele anderen domineren al jaren de zendtijd tijdens de feestdagen. Ideaal voor de kinderen en in sommige gevallen een welkome afwisseling voor de normale dagprogrammering van enkele zenders. Een film is toch iets vermakelijker dan Astro TV.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Ook klassiek bij de kerst: de kostuumdrama’s – al zal u ze in veel gevallen moeten aanschaffen want nog altijd winnen de commerciële Amerikanen het van de, vaak Britse, kostuumdrama’s. HP/De Tijd zet de mooiste films en series voor u op een rij om het kerstgevoel nog even bij u aan te wakkeren:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1. Sissi I, III en III
Deel 1 van Sissi (ja er zijn drie delen) wordt op eerste kerstdag uitgezonden (Nederland 1, 16:00). De prachtige Romy Schneider als Sissi en de fantastische gewaden waar ze mee wordt uitgedost, het liefdesverhaal, de humor, de intrige (ook Sissi had een moeilijke band met haar schoonmoeder), de Duitse taal en de prachtige omgevingshots zijn genoeg redenen om hier eens goed voor te gaan zitten. 

 

2. Downton Abbey
Deze nieuwe serie (2010) heeft Engeland en de Verenigde Staten snel veroverd. Het verhaal begint vlak voor de Eerste Wereldoorlog in Yorkshire, in het noorden van Engeland. De eerste aflevering is even pittig: er worden direct 16 verschillende karakters aan u voorgesteld. Maar ondanks de vele personages en het trage tempo van de serie wordt u meegesleept door de bewoners van Downton Abbey: de familie Crawley – upstairs – en hun bedienden – downstairs. De afgelopen weken heeft u het vierde seizoen kunnen bewonderen op Nederland 2, nu is het wachten op de kerstaflevering. Alle seizoenen hebben tot nu toe een speciale aflevering gehad die op eerste kerstdag werd uitgezonden, in Engeland. Wij moeten daar dus nog even op wachten. Maar zoals het met alle goede series is: als u eenmaal begint aan Downton Abbey kunt u niet meer stoppen. Ideaal tijdverdrijf en vermaak voor tijdens de feestdagen dus.

 

3. Pride & Prejudice
Colin Firth speelt Mr. Darcy in deze zesdelige serie naar het verhaal van Jane Austen. Meer hoeven we eigenlijk niet te vertellen, want wat gaat er boven een jonge Colin Firth? Behalve dat dit misschien wel de grappigste is van alle kostuumdrama’s. Pride and Prejudice dus.

 

4. Wuthering Heights
Emily Brontë schreef deze beroemde roman in 1847. Film 1 zendt een verfilming uit op 1e kerstdag om 21.00 uur. Het verhaal draait om de jonge Heathcliff die wordt opgenomen in het rijke gezin Earnshaw. Hij raakt verwikkeld in een ingewikkelde relatie met zijn pleegzus Catherine. Liefde, wraak en obsessie gestoken in een prachtig jasje.

 

5. North & South
De laatste die niet in dit rijtje mag ontbreken is het verhaal over Margaret Hale, die van het zuiden van Engeland naar het noorden verhuist. Deze vierdelige serie gebaseerd op het boek van Elizabeth Gaskell draait om een ogenschijnlijk onmogelijke liefde, zoals veel van de kostuumdrama’s plegen te doen. Iets donkerder dan de andere films en series, maar North & South is even goed het kijken waard.

Onderwerpen