Spring naar de content

Gastcolumnisten over het Sportjaar 2013: Arnon Grunberg

Een jaar lang heb ik als sportcolumnist van deze website zes maal per week iets over sport te berde gebracht. Tijd om tussen Kerst en Oud & Nieuw het woord te geven aan enkele illustere collega’s, die hun inzichten over het Sportjaar 2013 op mijn verzoek met u delen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

In een (overigens uitstekend) interview dat New York Times-journaliste Juliet Macur afnam met Lance Armstrong, zegt de oud-wielrenner het volgende: ‘Ofcourse, I could be regretting what I did, but that’d cost a lot of energy. That energy would be wasted forever. So, I choose not to regret what I did.’

Alles is in wezen spel. Sport is, samen met literatuur, film en theater, de eerlijkste vorm van spel, omdat het spel niet als werkelijkheid wordt vermomd. Maar hoewel ik mijn leven zorgvuldig heb ingericht als een spel waarvan de regels voortdurend veranderen, interesseerde sport me tot dit jaar hoegenaamd niets.
Tot ik Armstrong begin 2013 in een stoel tegenover Oprah Winfrey zag zitten. Hij begon met liegen, vertelde daarna eerlijk dat hij altijd alleen maar had gelogen en loog toen weer verder. Ik zou ook graag eens doping gebruiken, en daar tot mijn dood over liegen. Armstrong heeft definitief gekozen voor het spel – dat valt te prijzen. Tegelijk formuleerde hij het belangrijkste bezwaar tegen het hebben van een moraal: het vreet energie.